Δερματοσκόπηση σπίλων

Δερματοσκόπηση σπίλων: Η εξέταση-«κλειδί» για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του δέρματος

Το μελάνωμα αποτελεί μία επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος και μία από τις συχνότερες μορφές καρκίνου στον άνθρωπο.

 Ένα μεγάλο ποσοστό των μελανωμάτων μπορούν να θεραπευτούν εάν διαγνωστούν έγκαιρα. Τα κρούσματα μελανώματος έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια στις χώρες της Ευρώπης, και ιδιαίτερα σε νεαρές ηλικίες, εξαιτίας των περιβαλλοντικών μεταβολών, της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο ή των τεχνητών πηγών φωτός και των αλλαγών στον τρόπο ζωής.

Το καλοκαίρι ξεκίνησε και επίσημα, όμως ήδη από τον προηγούμενο μήνα αρχίσαμε να φοράμε λιγότερα ρούχα και να εκθέτουμε το δέρμα μας περισσότερο στον ήλιο. Γι’ αυτό και ο Μάιος έχει καθιερωθεί ως μήνας πρόληψης του καρκίνου του δέρματος. Σκοπός είναι η ευαισθητοποίηση σχετικά με τους κινδύνους της έκθεσης στον ήλιο, η ενημέρωση του κοινού, σχετικά με τους τρόπους πρόληψης του καρκίνου του δέρματος, η ενθάρρυνση για αυτοεξέταση -έλεγχο δηλαδή του δέρματος για προειδοποιητικά και ύποπτα σημάδια- καθώς και η ετήσια προληπτική επίσκεψη στον δερματολόγο μας.

Για μία ακόμα χρονιά, τα Δερματολογικά Κέντρα-Laser City Med και Δερματολογικά Ιατρεία του Ομίλου Affidea πρωτοστατούν στις εκδηλώσεις ενημέρωσης και πρόληψης για τον καρκίνο του δέρματος και, με γνώμονα τον σωστό προληπτικό έλεγχο με εξοπλισμό τεχνολογίας αιχμής και έμπειρο ιατρικό προσωπικό, σας ενημερώνουν για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση οποιασδήποτε μορφής αυτού.

Τι είναι η δερματοσκόπηση;

Η δερματοσκόπηση είναι μια ανώδυνη και ακίνδυνη μέθοδος ολοσωματικής εξέτασης του δέρματος αλλά και των εξαρτημάτων του, η οποία πραγματοποιείται με τη βοήθεια ενός ειδικού φακού, του δερματοσκοπίου. Απαραίτητο είναι να πραγματοποιηθεί από ειδικό δερματολόγο με ειδικές γνώσεις στο αντικείμενο.

Τι στόχο έχει η δερματοσκόπηση;

Η δερματοσκόπηση στοχεύει στον πλήρη έλεγχο όλου του δέρματος, των σπίλων αλλά και πιθανών λοιπών βλαβών. Μέσω αυτής, ο ειδικός δερματολόγος μπορεί έγκαιρα να αναγνωρίσει ύποπτες βλάβες του δέρματος, καθώς και να θέσει την ένδειξη χειρουργικής αφαίρεσης ή βιοψίας αυτών, με στόχο την ιστοπαθολογική συνεκτίμηση του ευρήματος.

Κάθε πότε πρέπει να γίνεται η εξέταση;

Η εξέταση πρέπει να πραγματοποιείται μία φορά ετησίως και στο πλαίσιο των προληπτικών ιατρικών εξετάσεων, όπως ακριβώς συμβαίνει με τον ετήσιο έλεγχο στον γυναικολόγο, ουρολόγο ή ιατρούς άλλων ειδικοτήτων. Επί ειδικών ενδείξεων ή λοιπών καταστάσεων του εξατομικευμένου ιστορικού του ασθενούς (για παράδειγμα, οικογενειακό ή ατομικό ιστορικό καρκίνου του δέρματος, πολλαπλοί άτυποι σπίλοι κτλ.) θα δοθούν εξατομικευμένες οδηγίες από τον θεράποντα ιατρό.

Πώς πραγματοποιείται η εξέταση;

Η εξέταση πραγματοποιείται στο ιατρείο του δερματολόγου, είναι ανώδυνη και παντελώς ακίνδυνη. Απαραίτητος είναι ο έλεγχος μετά από την πλήρη αφαίρεση του ρουχισμού, ο οποίος μπορεί να πραγματοποιηθεί και τμηματικά, ώστε να μην αισθανθεί ο εξεταζόμενος άβολα. Απαραίτητη είναι και η εξέταση της γεννητικής περιοχής, των πτυχών του σώματος, των ονύχων καθώς και του τριχωτού της κεφαλής. Η προσέλευση στον δερματολόγο καλό θα είναι να πραγματοποιείται χωρίς μακιγιάζ, καθώς και με άβαφα νύχια χεριών και ποδιών. Τα κοσμήματα ή τα βοηθήματα ακοής θα πρέπει να αφαιρεθούν πριν από την εξέταση.

Πότε μπορώ να πραγματοποιήσω την εξέταση;

Η εξέταση μπορεί να πραγματοποιηθεί όλον τον χρόνο. Καλό θα ήταν, εφόσον υπήρξε έκθεση στον ήλιο κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, να υπάρξει μία απόσταση τεσσάρων τουλάχιστον εβδομάδων από την τελευταία, εφόσον δεν έχουν παρατηρηθεί συγκεκριμένες αλλαγές που προκαλούν ανησυχία. Η φθινοπωρινή, χειμερινή και πρώιμη ανοιξιάτικη περίοδος αποτελεί ιδανική ευκαιρία για τον προγραμματισμένο έλεγχο των σπίλων.

Πέραν της κλασικής δερματοσκόπησης, υπάρχει κάποια άλλη εξέταση που θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί για τον έλεγχο των σπίλων;

Πέραν της κλασικής δερματοσκόπησης, υπάρχει και η δυνατότητα της χαρτογράφησης των σπίλων. Στην χαρτογράφηση σπίλων γίνεται η ψηφιακή απεικόνιση και καταγραφή των σπίλων, μέσω ειδικού μηχανήματος, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα της παρακολούθησης πιθανών αλλαγών με απόλυτη ακρίβεια. Η εξέταση αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί σε κάθε ασθενή, είναι όμως απαραίτητη για άτομα ανοικτού φωτοτύπου, πολλαπλούς σπίλους, παρουσία άτυπων ή δυσπλαστικών σπίλων, ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του δέρματος, ύπαρξη εγκαυμάτων παιδικής ή εφηβικής ηλικίας, μακροχρόνια έκθεση στον ήλιο για επαγγελματικούς λόγους ή στα πλαίσια του ελεύθερου χρόνου. Είναι επίσης μία ανώδυνη και ακίνδυνη εξέταση, η οποία πραγματοποιείται στα πλαίσια της ιατρικής επίσκεψης.

Προσφορά Ψηφιακής Χαρτογράφησης Σπίλων

 

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

 

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TIKTOK

TikTok Citymed

 

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ INSTAGRAM

Instagram Athens Citymed

 

 

 

logo citymed