Οι σπίλοι είναι η πιο συχνή καλοήθης βλάβη του ανθρώπινου σώματος. Πρακτικά όλοι οι άνθρωποι έχουν σπίλους. Σχεδόν όλοι οι ενήλικες έχουν στο δέρμα τους από 10-40 ελιές, ενώ φυσιολογική κρίνεται η ύπαρξη ακόμα περισσοτέρων σε ανθρώπους με ανοιχτόχρωμο δέρμα.
Οι σπίλοι είναι η πιο συχνή καλοήθης βλάβη του ανθρώπινου σώματος. Πρακτικά όλοι οι άνθρωποι έχουν σπίλους. Σχεδόν όλοι οι ενήλικες έχουν στο δέρμα τους από 10-40 ελιές, ενώ φυσιολογική κρίνεται η ύπαρξη ακόμα περισσοτέρων σε ανθρώπους με ανοιχτόχρωμο δέρμα.
Υπάρχουν πολλά είδη σπίλων, που διαφέρουν ως προς την μορφή, το χρώμα, το σχήμα, το μέγεθος, κ.λπ. Οι κοινοί σπίλοι (ελιές) είναι συμμετρικές, συνήθως στρογγυλές (οβάλ), ομοιόμορφες, σε μία ή δύο αποχρώσεις του μπεζ, καφέ ή του χρώματος του δέρματος, συνήθως μικρότερες από μισό εκατοστό.
Εντοπίζονται σε περιοχές που εκτίθενται στον ήλιο: (πρόσωπο, κορμός, χέρια και πόδια). Γι αυτούς τους σπίλους δεν πρέπει να ανησυχούμε. Αν όμως αποφασίσουμε να τους αφαιρέσουμε για αισθητικούς λόγους, καλό είναι να αφαιρεθούν ολόκληροι χειρουργικά και να σταλούν για βιοψία.
Οι σπίλοι δεν πρέπει να προκαλούν σε γενικές γραμμές ανησυχία, ωστόσο καλό είναι να γνωρίζετε ότι το μελάνωμα, ένας τύπος καρκίνου του δέρματος εμφανίζεται μέσα ή δίπλα σε έναν σπίλο. Το πρώτο σημάδι της ύπαρξης μελανώματος είναι η ανάπτυξη μιας νέας ελιάς ή η αλλαγή της εμφάνισης μιας υπάρχουσας. Εμφανισιακά θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν μια άσχημη, χωρίς σχήμα και σαφή όρια ελιά.
Εκτός από τους ακίνδυνους, φυσιολογικούς σπίλους υπάρχουν και οι δυσπλαστικοί (ή άτυποι) σπίλοι, οι οποίοι παρότι είναι καλοήθεις μοιάζουν με μελάνωμα, έχουν δηλαδή ύποπτα χαρακτηριστικά. Πρόκειται για μια συχνή κατάσταση, αφού εμφανίζονται στο 2-8% των καυκάσιων ανθρώπων. Τα αίτια εμφάνισής τους φαίνεται να είναι σε μεγάλο ποσοστό κληρονομικά, ενώ ο αριθμός τους στο σώμα αποτελεί ένδειξη κινδύνου για εμφάνιση μελανώματος, σύμφωνα με στατιστικά. Ακόμα κι όταν δεν υπάρχει περιστατικό μελανώματος σε κάποιο συγγενικό πρόσωπο η ύπαρξή τους αυξάνει έως και 27% τις πιθανότητες ανάπτυξης της νόσου.
Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο
Αυξημένο κίνδυνο διατρέχουν και οι άνθρωποι με μεγάλο αριθμό σπίλων (φυσιολογικούς και δυσπλαστικούς) στο σώμα τους (άνω των 100) ή σπίλους που ξεπερνούν τα 8mm. Η χειρουργική αφαίρεση των μεγάλων και γιγάντιων σπίλων μειώνει κατά πολύ τον κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος χωρίς όμως να τον εξαλείφει.
Οι περισσότερες ελιές όμως δεν απαιτούν καμία θεραπεία. Αλλά μερικές φορές οι άνθρωποι επιθυμούν την αφαίρεσή τους για αισθητικούς λόγους ή επειδή προκαλούν ενόχληση στην καθημερινότητα, όπως όταν “σκαλώνουν” σ’ αυτές τα ρούχα ή όταν ερεθίζονται από ένα κολιέ, ή όταν τραυματίζονται κατά το ξύρισμα.
Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας, https://www.aad.org/diseases/a-z/moles-types τα χαρακτηριστικά ενός φυσιολογικού σπίλου είναι τα εξής:
1. έχει αμιγές χρώμα, συνήθως καφετί, ροζ, κοκκινωπό, μαύρο ή το χρώμα του δέρματος
2. είναι συμμετρική, δηλαδή η μία πλευρά της ελιάς έχει το ίδιο σχήμα με την άλλη, με σχήμα στρογγυλό
3. είναι επίπεδη ή προεξέχει ελαφρώς από το δέρμα
4. σπανίως αλλάζει η όψη της
Εάν έχετε μια ελιά στο δέρμα σας που αποκλίνει έστω και σε μία από τις παραπάνω παραμέτρους, καλό θα είναι να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.
Πότε πρέπει να ανησυχήσουμε
Όταν μια ελιά έχει τα παρακάτω χαρακτηριστικά, ονομάζεται δυσπλαστικός ή άτυπος σπίλος και έχει τον κίνδυνο να εξελιχθεί σε μελάνωμα:
Τα χαρακτηριστικά των άτυπων σπίλων
A: Αsymmetry = Ασυμμετρία.
B: Border = Τα όρια της βλάβης είναι συχνά ασαφή
C: Color = πολυχρωμία
D: Diameter = Διάμετρος
E: Evolution = Ανάπτυξη. Η μεταβολή κατά την διάρκεια του χρόνου, των βασικών χαρακτηριστικών μιας ελιάς (χρώμα, μέγεθος, σχήμα,) ή εμφάνιση πόνου, κνησμού ή αιμορραγίας.
Οι άτυποι σπίλοι πρέπει πάντα να εξετάζονται από ειδικούς γιατρούς και όταν πρέπει, να αφαιρούνται ολόκληροι, χειρουργικά, με υγιή όρια και να αποστέλλονται πάντα για βιοψία. Νέοι άτυποι σπίλοι μπορεί να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία.
Υπάρχουν άτομα που έχουν μεγάλο αριθμό άτυπων σπίλων (Σύνδρομο Δυσπλαστικών-Άτυπων Σπίλων). Αυτά τα άτομα πρέπει να εξετάζονται από ειδικούς γιατρούς ανά εξάμηνο.
Κλείστε σήμερα το ραντεβού σας για μια δερματοσκόπηση