Δερματοσκόπηση σπίλων

Παγκόσμια ημέρα κατά του Μελανώματος - ένας έλεγχος σώζει

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μελανώματος συμπίπτει με την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Μελανώματος είναι μια αφορμή για  ενημέρωση και  ευαισθητοποίηση για την έγκαιρη διάγνωση του μελανώματος, μιας κακοήθειας του δέρματος και των σπλάγχνων, και του καρκίνου του δέρματος εν γένει.

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μελανώματος συμπίπτει με την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Μελανώματος είναι μια αφορμή για  ενημέρωση και  ευαισθητοποίηση για την έγκαιρη διάγνωση του μελανώματος, μιας κακοήθειας του δέρματος και των σπλάγχνων, και του καρκίνου του δέρματος εν γένει.

Τα ποσοστά εμφάνισης μελανώματος αυξήθηκαν τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες τις τελευταίες δεκαετίες, κατά 2,1% ετησίως στους άνδρες από το 1992 έως το 2013 και κατά 2,0% ετησίως μεταξύ των γυναικών την ίδια χρονική περίοδο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το 90% των μελανωμάτων, εάν διαγνωστούν έγκαιρα, μπορούν να θεραπευτούν. Τα κρούσματα μελανώματος έχουν αυξηθεί τα τελευταία 50 χρόνια στις χώρες της Ευρώπης και ιδιαίτερα σε νεαρές ηλικίες, εξαιτίας των περιβαλλοντικών μεταβολών, της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο και των αλλαγών στον τρόπο ζωής.

Ο καρκίνος του δέρματος αποτελεί, πλέον, ένα από τα 10 είδη καρκίνων που εμφανίζονται συχνότερα στους ευρωπαϊκούς πληθυσμούς. Περίπου 130.000 μελανώματα εμφανίζονται παγκοσμίως και περίπου 37.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο.

Η πρόληψη είναι το κλειδί και όλοι πρέπει να επισκέπτονται τακτικά τον δερματολόγο. Κλείστε το ραντεβού σας στα City Med σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Τι είναι οι σπίλοι

Οι σπίλοι (ελιές) είναι καλοήθεις αθροίσεις κυττάρων δερματικής προέλευσης με ποικίλα χαρακτηριστικά. Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι έχουν σπίλους (ελιές). Αυτοί οι μη καρκινικοί (καλοήθεις) όγκοι είναι φωλιές κυττάρων χρωστικής ουσίας. Μπορεί να είναι λείοι, να έχουν τρίχες, να είναι υπερυψωμένοι ή ζαρωμένοι. Νέοι σπίλοι μπορεί να εμφανιστούν μέχρι την ηλικία των 40, αλλά οι περισσότεροι εμφανίζονται μέχρι την ηλικία των 20. Μερικοί σπίλοι εξαφανίζονται με την πρόοδο της ηλικίας.

Πότε πρέπει να ανησυχήσουμε για σπίλους

Οι σπίλοι πέρα από το αισθητικό θέμα που μπορεί να προκαλούν λόγω εντόπισης και μεγέθους έχουν μεγάλη σημασία λόγω της συσχέτισής τους με το μελάνωμα,έναν από τους πιο επικίνδυνους καρκίνους του σώματος.

Το μελάνωμα αν διαγνωστεί έγκαιρα και αφαιρεθεί άμεσα ουσιαστικά θεραπεύεται, αν όμως καθυστερήσει και προχωρήσει σε βάθος ή δώσει μεταστάσεις έχει κακή εξέλιξη καθώς οι υπάρχουσες θεραπείες δεν μπορούν να το εμποδίσουν αποτελεσματικά

Το μελάνωμα μπορεί να αναπτυχθεί πάνω σε έναν προυπάρχοντα σπίλο ή να αρχίσει στο φυσιολογικό δέρμα. Σε κάθε περίπτωση στα αρχικά τουλάχιστον στάδια μπορεί να μοιάζει σαν κοινός σπίλος οπότε έχει σημασία να μπορούμε να αναγνωρίζουμε κάποια στοιχεία που θα πρέπει να μας κινητοποιήσουν.

Αν ελέγχετε τις ελιές σας για να καθορίσετε αν είναι καρκινικοί ακολουθήστε τον οδηγό A-B-C-D της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας. Αναζητήστε ακανόνιστα άκρα, αλλαγές στο χρώμα και στη διάμετρο που μεγαλώνει.

Α (asymmetry) ΑΣΥΜΜΕΤΡΙΑ του σπίλου ,δηλαδή αν χωρίσουμε το σπίλο σε κάθετο και οριζόντιο άξονα (γραμμή) το δεξί με το αριστερό και το πάνω με το κάτω τμήμα να μην είναι παρόμοια μεταξύ τους

Β (border) Το ΟΡΙΟ στην περιφέρεια του σπίλου αν έχει προσεκβολές σαν δάκτυλα ή δαντελωτή όψη θα πρέπει να μας οδηγήσει για περαιτέρω έλεγχο στο δερματολόγο

C(color)To ΧΡΩΜΑ του σπίλου αν δεν είναι ομοιόμορφο και έχει μεγάλη ποικιλία (πχ ένας ή περισσότεροι συνδυασμοί από μαύρα, καφέ, γκρι, μπλε, κόκκινα και λευκά στοιχεία) πρέπει να μας κινητοποιήσει

D(diameter) Η ΔΙΑΜΕΤΡΟΣ της ελιάς, αν είναι πάνω από 5-6 χιλιοστά επίσης θεωρείται σημείο για διερεύνηση

Ε (evolution) Η ΕΞΕΛΙΞΗ των ABCD δηλαδή η αλλαγή τους σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα (συνήθως απο μήνες μέχρι έτος) είναι το ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ στοιχείο και πρέπει να απευθυνθούμε σύντομα στο δερματολόγο.

Κανένας δε γνωρίζει γιατί δημιουργούνταιοι σπίλοι. Οι περισσότεροι είναι ακίνδυνοι, αλλά χρειάζεται να τους παρακολουθείτε για διαταραχές που μπορεί να σηματοδοτούν μελάνωμα, μια σοβαρή μορφή καρκίνου του δέρματος.

Ο καλύτερος τρόπος να βρείτε πιθανά προβλήματα σε πρώιμο στάδιο είναι να προσδιορίσετε τη θέση και το σχήμα των σπίλων σας. Θυμηθείτε να ελέγχετε σημεία που δεν είναι εκτεθειμένα στο ηλιακό φως, όπως το τριχωτό της κεφαλής, οι μασχάλες, τα σημεία των ποδιών ανάμεσα στα δάχτυλα και η περιοχή των γεννητικών οργάνων.

Αν επίσης δείτε μια καινούργια βλάβη να εμφανίζεται, ιδιαίτερα σε μεγαλύτερη ηλικία (μετά τα 40) και είναι διαφορετική από τις ελιές που ήδη έχετε πρέπει να προγραμματίσετε μια εξέταση από Δερματολόγο σε σύντομο χρονικό διάστημα. Φυσικά η εμφάνιση του μελανώματος δεν εξαιρεί και μικρότερες ηλικίες οπότε γενικά δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε.

Τέλος άλλα στοιχεία που χτυπάνε το καμπανάκι του κινδύνου είναι αν μια ελιά αρχίσει να αιμορραγεί χωρίς να την τραυματίσουμε ή βγάζει υγρό, αν μας ξύνει ή χάνει τις τρίχες που είχε πάντα πάνω της και γενικότερα αν αλλάζει χαρακτηριστικά σε σχέση με οτι είχαμε συνηθίσει.

Είναι ιδανικό να ελέγχετε το δέρμα σας σε τακτά χρονικά διαστήματα  ώστε να ανακαλύψετε έγκαιρα μια ύποπτη βλάβη.

Ο δερματολόγος, αφού εξετάσει κλινικά τις ελιές θα επικεντρωθεί σε όσες από το ιστορικό και την εμφάνιση θεωρεί ύποπτες και θα προχωρήσει σε εξέταση με ειδικό φακό, το δερματοσκόπιο. Αν οι ύποπτες βλάβες είναι ύποπτες πρέπει να αφαιρεθούν και να σταλούν  για βιοψία.

Κλείστε το ραντεβού σας

* indicates required

Please select all the ways you would like to hear from Athens City Med:

You can unsubscribe at any time by clicking the link in the footer of our emails. For information about our privacy practices, please visit our website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

 

logo citymed