Δερματικά Θηλώματα

Θηλώματα και αφαίρεση με Fractional CO2

Συνηθίζεται να αναφέρονται σαν “κρεατοελιές” αν και διαφέρουν σημαντικά από τις γνωστές ελιές (τους σπίλους). Τα θηλώματα είναι βλάβες της επιδερμίδας (καλοήθεις) με συνήθως σκούρο καφέ ή καστανό χρώμα (αρχικά έχουν το χρώμα του δέρματος και σταδιακά σκουραίνουν), στρογγυλό σχήμα, μικρό μέγεθος και επιφάνεια που άλλοτε μοιάζει με την όψη του κουνουπιδιού και άλλοτε είναι εντελώς λεία. Σύμφωνα με μελέτες, περίπου 60% των ατόμων άνω των 30 ετών θα εμφανίσουν θηλώματα σε κάποια φάση της ενήλικης ζωής τους, ανεξαρτήτου φύλου.

Συνηθίζεται να αναφέρονται σαν “κρεατοελιές” αν και διαφέρουν σημαντικά από τις γνωστές ελιές (τους σπίλους). Τα θηλώματα είναι βλάβες της επιδερμίδας (καλοήθεις) με συνήθως σκούρο καφέ ή καστανό χρώμα (αρχικά έχουν το χρώμα του δέρματος και σταδιακά σκουραίνουν), στρογγυλό σχήμα, μικρό μέγεθος και επιφάνεια που άλλοτε μοιάζει με την όψη του κουνουπιδιού και άλλοτε είναι εντελώς λεία. Σύμφωνα με μελέτες, περίπου 60% των ατόμων άνω των 30 ετών θα εμφανίσουν θηλώματα σε κάποια φάση της ενήλικης ζωής τους, ανεξαρτήτου φύλου.

Αίτια και μετάδοση HPV

Ο ιός HPV (ιός των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων), ο οποίος είναι υπεύθυνος και για την εμφάνιση των κονδυλώματων και των μυρμηγκιών, είναι ένας μόνο από τους λόγους για τους οποίους μπορεί ένα άτομο να εμφανίσει θηλώματα. Το θετικό με τα θηλώματα, σε σχέση με τις άλλες δυο μορφές που προαναφέρθηκαν, είναι ότι οφείλονται σε ένα τύπο HPV που είναι χαμηλού κινδύνου και ότι δεν μεταδίδονται τόσο εύκολα όσο τα κονδυλώματα.

Σε ότι αφορά την μετάδοση του ιού, αυτή γίνεται με δερματική επαφή. Αν θα εκδηλωθεί ο ιός ή όχι, όμως, εξαρτάται από το πόσο ισχυρό είναι το ανοσοποιητικό του ατόμου που μολύνθηκε από αυτόν. Για αυτό το λόγο, μπορεί να εμφανιστούν θηλώματα μέχρι και τρεις μήνες μετά την προσβολή του ατόμου από τον ιό.

Από τη στιγμή που θα εμφανιστούν (ανεξαρτήτου αιτιολογίας), θα πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή ώστε να μην ερεθιστεί η τραυματιστεί η περιοχή που έχει εμφανίσει θηλώματα (π.χ., με το ξύρισμα, αλυσίδα που κρέμεται στο λαιμό, τριβή με σφουγγάρι κ.α.), επειδή με αυτόν τον τρόπο ευνοείται ο πολλαπλασιασμός των θηλωμάτων, ενώ μπορεί επίσης να υπάρχουν ενοχλητικές συνέπειες, όπως αιμορραγία του θηλώματος. Σε αυτό το σημείο γίνεται σύσταση να μη γίνεται χρήση ξυραφιού σε περιοχές με θηλώματα για την αποφυγή της μεταφοράς του ιού σε άλλη περιοχή του σώματος.

Συμπτώματα Θηλωμάτων

Σε γενικές γραμμές, τα θηλώματα ενοχλούν περισσότερο με την αντιαισθητική τους όψη παρά με τα συμπτώματα τους. Η μόνη περίπτωση που ένα θήλωμα θα προκαλέσει ενόχληση, όπως πόνο στην αφή, αίσθημα καύσου και κνησμό, είναι όταν μεγαλώσει και πολλαπλασιαστεί. Σίγουρα η έντονη εφίδρωση και η αυξημένη τριβή του δέρματος σε σημεία όπως η βουβωνική χώρα, κάτω από το στήθος, οι μασχάλες και ο λαιμός (και οπουδήποτε αλλού υπάρχουν πτυχώσεις στο δέρμα ή ζέστη ή υγρασία στο σώμα) ευνοεί την πιθανότητα ανάπτυξης του ιού.

Παράγοντες που ευνοούν την εμφάνιση θηλωμάτων

Εκτός από τον ιό HPV, όπως έχει αναφερθεί παραπάνω, μελέτες και έρευνες έχουν δείξει ότι ο σακχαρώδης διαβήτης και η παχυσαρκία είναι δύο εξίσου σημαντικοί παράγοντες που έχουν συνδεθεί με την εμφάνιση των θηλωμάτων. Αυτό γιατί τα μεν υπέρβαρα άτομα έχουν περισσότερες πτυχές στο σώμα τους λόγω της παχυσαρκίας, καθώς και εντονότερη εφίδρωση, ενώ τα δε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη έχουν διαταραγμένο το ανοσοποιητικό τους, κάτι που τους κάνει επιρρεπείς σε ιούς, μικρόβια και λοιμώξεις. Για αυτό το λόγο, στην περίπτωση που ένα άτομο με διαβήτη εμφανίσει θηλώματα, συνιστάται άμεση αντιμετώπιση.

Άλλοι παράγοντες κινδύνου είναι παθήσεις των ενδοκρινών αδένων (π.χ. Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών) και η κληρονομική προδιάθεση.

Θεραπεία Θηλωμάτων

Σε επίπεδο πρόληψης, προτείνεται ο εμβολιασμός για τον ιό HPV με τετραδύναμο εμβόλιο που καλύπτει τους κύριους τύπους του ιού που έχουν ενοχοποιηθεί για την εμφάνιση θηλωμάτων (HPV 18, 16, 11 και 6).

Από τη στιγμή που θα εμφανιστούν θηλώματα, η άμεση αφαίρεσή τους θα βοηθήσει στο να μην πολλαπλασιαστούν, προκαλώντας μεγαλύτερο πρόβλημα στο μέλλον (κυρίως αισθητικό). Το ίδιο ισχύει και όταν το θήλωμα παρουσιάσει οποιαδήποτε αλλαγή (π.χ. στο χρώμα ή το σχήμα του). Για προληπτικούς λόγους, οι δερματολόγοι, συνήθως, προχωρούν σε αφαίρεση του θηλώματος ή των θηλωμάτων. Με αυτό τον τρόπο μειώνεται σημαντικά η πιθανότητα δυσπλασίας.

Ο κυριότερος και ίσως και πιο αποτελεσματικός, μη επεμβατικός τρόπος αφαίρεσης των θηλωμάτων είναι το Fractional CO2, το οποίο αφαιρεί τα θηλώματα χωρίς να επηρεάζει το δέρμα. Πρόκειται για μια θεραπεία τελευταίας τεχνολογίας και ένα απολύτως ανώδυνο, απλό, αναίμακτο και σύντομο τρόπο να εξαλειφθούν τα θηλώματα χωρίς να αφήσει κανένα σημάδι ή ουλή στο δέρμα. Η διαδικασία ολοκληρώνεται μέσα σε ελάχιστα λεπτά (1-2 λεπτά ανά θήλωμα) και επιτρέπει στον ασθενή να επιστρέψει στις καθημερινές δραστηριότητές του άμεσα.

Άλλες μέθοδοι αφαίρεσης των θηλωμάτων είναι η κρυοπηξία, η οποία ενδεχομένως να αφήσει σημάδι στην περιοχή από την οποία έχει καταστραφεί το θήλωμα, αφού έχει ψυχθεί πρώτα με τη χρήση υγρού αζώτου σε χαμηλές θερμοκρασίες, καθώς και η χειρουργική επέμβαση, η οποία προτιμάται όταν το θήλωμα έχει μεγαλώσει σημαντικά σε μέγεθος  και απαιτεί τοπική αναισθησία και εξαιρετικά μικρές τομές, που όμως, δεν προκαλούν πόνο.

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

 

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TIKTOK

TikTok Citymed

 

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ INSTAGRAM

Instagram Athens Citymed

 

 

 

logo citymed