Ο ιός HPV, θεωρείται ο πιο συχνά σεξουαλικά μεταδιδόμενος ιός. Πολλές μελέτες εκτιμούν πως η πλειοψηφία του σεξουαλικά ενεργού πληθυσμού, έχει εκτεθεί σε μόλυνση με τουλάχιστον ένα τύπο του ιού. Έχει υπολογιστεί ότι τουλάχιστον το 75% του πληθυσμού της αναπαραγωγικής ηλικίας μολύνεται από τον ένοχο ιό HPV (Human Papilloma Virus) σε κάποια στιγμή της ζωής του. Η παρουσία του οφείλεται σε μόλυνση από στελέχη του λεγόμενου «ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων».
Διαφορετικά στελέχη του ίδιου ιού προξενούν τις κοινές μυρμηκίες, αλλά και δυσπλαστικές αλλοιώσεις στον τράχηλο της μήτρας, που μπορεί να εξελιχθούν σε κακοήθειες. Μέχρι σήμερα, έχουν ταυτοποιηθεί πάνω από 80 στελέχη του ιού, τα 40 από τα οποία προσβάλλουν τη γεννητική, την περιγεννητική αλλά και τη στοματική περιοχή των σεξουαλικά ενεργών ατόμων. Τα δερματικά κονδυλώματα οφείλονται σε στελέχη του ιού HPV χαμηλού κινδύνου, δηλαδή σε στελέχη που δεν είναι καρκινογόνα. Ωστόσο, μπορεί να συνυπάρχουν σε αυτά, στελέχη HPV υψηλού κινδύνου (όπως τα 16, 18, 31, 33 και 45), που ενδέχεται να προκαλέσουν καρκίνο (π.χ. του τραχήλου της μήτρας, του πρωκτού). Η διάγνωση λοιπόν δεν θα πρέπει να αργοπορεί.
Θεραπεία Κονδυλωμάτων Info
Διάρκεια θεραπείας - 40 λεπτά
Κόστος θεραπείας - Από 150 €
Διάρκεια αποτελέσματος - Από 6 μήνες έως μόνιμο
Επίπεδο πόνου - Μέτριο
Χρόνος αποθεραπείας - Άμεσα
Ποια είναι τα συμπτώματα των κονδυλωμάτων;
Μόνο μερικοί τύποι HPV προκαλούν κονδυλώματα στα γεννητικά όργανα. Άλλοι πάλι τύποι μπορεί να προκαλέσουν αλλαγές στα κύτταρα των επιφανειακών στιβάδων του δέρματος (μυρμηγκίες) ή του βλεννογόνου (τράχηλος της μήτρας).
Με τι μοιάζουν τα κονδυλώματα;
Τα κονδυλώματα εμφανίζονται ως προεξοχές του δέρματος και μοιάζουν με μικρά σπυράκια με ανώμαλη επιφάνεια. Τις περισσότερες φορές έχουν το χρώμα του δέρματος, αλλά μπορεί να είναι και πιο σκούρα. Δεν προκαλούν κνησμό, πόνο ή αίσθημα καύσου.
Που μπορούν να εμφανιστούν τα κονδυλώματα;
Στο πέος, στο όσχεο, στην περιπρωκτική και βουβωνική χώρα, την ουρήθρα και το εφήβαιο. Στις γυναίκες, εμφανίζονται στα χείλη του αιδοίου, τα τοιχώματα του κόλπου, το εφήβαιο αλλά και την περινεϊκή, περιπρωκτική και βουβωνική περιοχή. Σε πολλές περιπτώσεις τα κονδυλώματα δεν είναι άμεσα ορατά, για αυτό και δεν πρέπει να καθυστερείτε την κλινική σας εξέταση από ειδικό γιατρό. Τα κονδυλώματα μεταδίδονται και με τον στοματικό έρωτα, έτσι μπορεί να προσβληθούν βλεννογόνοι όπως ο φάρυγγας, η γλώσσα, η υπερώα κ.α.
Πως κολλά κάποιος τα κονδυλώματα;
Τα κονδυλώματα είναι καθαρά σεξουαλικά μεταδιδόμενη νόσος, οπότε οποιοσδήποτε είναι ενεργός σεξουαλικά φέρει τον κίνδυνο να μολυνθεί. Η συχνή εναλλαγή ερωτικών συντρόφων, αποτελεί τον μεγαλύτερο παράγοντα κινδύνου για τη μετάδοση του ιού. Έχει υπολογιστεί ότι σε κάθε σεξουαλική επαφή με μολυσμένο άτομο, οι πιθανότητες μόλυνσης αγγίζουν το 70%, αν δεν λαμβάνονται προφυλάξεις. Τα κονδυλώματα μεταδίδονται συνήθως με δερματική επαφή κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης με κάποιον που έχει ενεργή λοίμωξη. Μεταδίδονται πολύ εύκολα όταν υπάρχει ενεργό κονδύλωμα, δεν αποκλείεται όμως να μεταδίδονται ακόμη και όταν δεν υπάρχουν εμφανή συμπτώματα.
Πως μπορεί κάποιος να ανακαλύψει εάν έχει κονδυλώματα;
Μερικές φορές τα κονδυλώματα είναι πολύ δύσκολο να διαγνωστούν. Επίσης, μπορεί να είναι δύσκολο να ειπωθεί η διαφορά μεταξύ ενός κονδυλώματος και ορισμένων φυσιολογικών αλλαγών στη γεννητική περιοχή. Δεν υπάρχει καμία εξέταση αίματος, για να εντοπίσει τον HPV, οπότε η διάγνωση γίνεται πάντα κλινικά από τον εξειδικευμένο γιατρό.
Πως μπορεί κάποιος να μειώσει τον κίνδυνο HPV μόλυνσης;
Οποιοσδήποτε είναι σεξουαλικά ενεργός, μπορεί να συναντήσει τυχαία αυτόν τον κοινό ιό. Οι τρόποι να μειωθεί ο κίνδυνος είναι:
• Σεξουαλική αποχή
• Σεξουαλική επαφή μόνο με ένα σύντροφο
• Χρήση προφυλακτικών (δεν προστατεύουν 100% καθώς θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν απο την αρχή χωρίς να γίνει οποιαδήποτε επαφή)
Ωστόσο σημαντικό είναι να αναφέρουμε, ότι καθοριστικό ρόλο στην εμφάνιση ή και επανεμφάνιση του ιού των κονδυλωμάτων, έχει η κατάσταση της υγείας μας και το γερό ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού μας. Ο ιός των κονδυλωμάτων, είναι πολύ πιο εύκολο να παρουσιαστεί σε έναν αδύναμο οργανισμό, σε σχέση με κάποιον υγιή. Σημαντικό ρόλο παίζουν καταστάσεις οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, όπως εγκυμοσύνη, οξείες λοιμώξεις, διατροφή, τσιγάρο, αλκοόλ καθώς επίσης και η περίοδος του καλοκαιριού. Τέλος, το άγχος είναι παράγοντας που πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες εμφάνισης κονδυλωμάτων καθώς και την μετέπειτα αναζωπύρωση της λοίμωξης.
Πως αντιμετωπίζονται τα κονδυλώματα;
Η αντιμετώπιση των κονδυλωμάτων, αντιμετωπίζεται ανάλογα με τον αριθμό και το μέγεθος των βλαβών με:
• Tοπικές κρέμες
• Kρυοθεραπεία
• Διαθερμοπηξία
• Laser Co2
• Χειρουργικά
Μπορούμε σήμερα να έχουμε πολύ υψηλά ποσοστά αντιμετώπισης κονδυλωμάτων, σε μία μόνο επίσκεψη;
Αυτό επιτυγχάνεται με τη διαδικασία του laser CO2 σε συνδυασμό - σε κάποιες περιπτώσεις- με χειρουργική αντιμετώπιση κονδυλωμάτων, όπου αυτό απαιτηθεί.
Η θεραπεία κονδυλωμάτων με Laser διοξειδίου του άνθρακα, πλεονεκτεί σήμερα όλων των διαθέσιμων μεθόδων. Η laser θεραπεία κονδυλωμάτων στοχεύει επιλεκτικά μόνο στα υπάρχοντα κονδυλώματα, αφήνοντας ανέπαφο το υγιές δέρμα.
Η θεραπεία κονδυλωμάτων με laser χαρακτηρίζεται επίσης, από απουσία μετεγχειρητικού πόνου και ουλών, ενώ το αισθητικό αποτέλεσμα είναι άριστο. Είναι μια αναίμακτη μέθοδος, όπου εφαρμόζεται στοχευμένα στην πάσχουσα περιοχή κατόπιν τοπικής αναισθησίας και μπορεί να καταστρέψει όλα τα κονδυλώματα με μία μόνο συνεδρία.
Είναι η πλέον ανώδυνη, χωρίς παρενέργειες (όταν εφαρμόζεται από εξειδικευμένο Δερματολόγο), αποτελεσματική μέθοδος θεραπείας κονδυλωμάτων, για μικρού και μεσαίου μεγέθους αλλοιώσεις.
To Δερματολογικό Κέντρο Athens City Med στα πλαίσια προληπτικής ιατρικής προσφέρει ΔΩΡΕΑΝ*
δερματολογική εκτίμηση του ιού HPV.
*Το κόστος της δερματολογικής εξέτασης ενσωματώνεται στην θεραπεία αντιμετώπισης του ιού
Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο 210-777.47.37
Stop HPV
Stop Κονδυλώματα
Μόνιμη θεραπεία δερματικών κονδυλωμάτων