Το μελάνωμα αποτελεί την πιο επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος και μια από τις συχνότερες μορφές καρκίνου στον άνθρωπο. Σύμφωνα με τους ειδικούς το 90% των μελανωμάτων εάν διαγνωστούν έγκαιρα μπορούν να θεραπευτούν. Τα κρούσματα μελανώματος έχουν αυξηθεί τα τελευταία 50 χρόνια στις χώρες της Ευρώπης και ιδιαίτερα σε νεαρές ηλικίες, εξαιτίας των περιβαλλοντικών μεταβολών, της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο και των αλλαγών στον τρόπο ζωής.
Το μελάνωμα αποτελεί την πιο επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος και μια από τις συχνότερες μορφές καρκίνου στον άνθρωπο. Σύμφωνα με τους ειδικούς το 90% των μελανωμάτων εάν διαγνωστούν έγκαιρα μπορούν να θεραπευτούν. Τα κρούσματα μελανώματος έχουν αυξηθεί τα τελευταία 50 χρόνια στις χώρες της Ευρώπης και ιδιαίτερα σε νεαρές ηλικίες, εξαιτίας των περιβαλλοντικών μεταβολών, της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο και των αλλαγών στον τρόπο ζωής.
Ο Μάιος, μήνας που αρχίζουμε να φοράμε λιγότερα ρούχα και να εκθέτουμε το δέρμα μας περισσότερο στον ήλιο, έχει καθιερωθεί ως μήνας πρόληψης του καρκίνου του δέρματος. Σκοπός του είναι η ευαισθητοποίηση σχετικά με τους κινδύνους της έκθεσης στον ήλιο, η ενημέρωση του κοινού σχετικά με τους τρόπους πρόληψης του καρκίνου του δέρματος και η ενθάρρυνση για αυτοεξέταση, έλεγχο δηλαδή του δέρματος για προειδοποιητικά και ύποπτα σημάδια.
Για μία ακόμα χρονιά, τα Δερματολογικά Κέντρα-Laser City Med, μέλος του Ομίλου Affidea, πρωτοστατούν στις εκδηλώσεις ενημέρωσης και πρόληψης για το μελάνωμα και, με γνώμονα τον σωστό έλεγχο με εξοπλισμό τεχνολογίας αιχμής κι έμπειρο ιατρικό προσωπικό, σας ενημερώνουν για το μελάνωμα και τους τρόπους παρακολούθησης και έγκαιρης αντιμετώπισης του.
Τι είναι το Μελάνωμα;
Το μελάνωμα είναι ο πιο επικίνδυνος τύπος καρκίνου του δέρματος και προέρχεται από τα μελανοκύτταρα, δηλαδή τα κύτταρα που παράγουν μελανίνη. Το κακόηθες μελάνωμα διασπείρεται σε διάφορα όργανα και λεμφαδένες με αποτέλεσμα η άμεση θεραπευτική του αντιμετώπιση να κρίνεται επιτακτική ανάγκη. Εάν εντοπιστεί μάλιστα σε πρώιμο στάδιο μπορεί να αντιμετωπιστεί με χειρουργική επέμβαση και να θεραπευθεί.
Με ποια συχνότητα και σε ποιες ηλικίες εμφανίζεται το μελάνωμα;
Η συχνότητα εμφάνισης μελανώματος παρουσιάζει διαρκή αύξηση τα τελευταία χρόνια παγκοσμίως. Μεγαλύτερη αύξηση παρατηρείται στους πληθυσμούς της Β. Ευρώπης, ενώ στις μεσογειακές χώρες εμφανίζεται σε 3–5 άτομα ανά 100.000 πληθυσμού κάθε χρόνο. Το μελάνωμα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, ωστόσο είναι εξαιρετικά σπάνιο στα παιδιά.
Ο κίνδυνος εμφάνισης μελανώματος αφορά κυρίως άτομα με ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα και φακίδες, καθώς και άτομα με μεγάλο αριθμό σπίλων (ελιών). Στις παραπάνω κατηγορίες ασθενών προτείνεται η συστηματική παρακολούθηση, δερματοσκόπηση και καταγραφή των σπίλων, ώστε να αναγνωρίσουμε τις ύποπτες βλάβες. Η γνώση προστατεύει ώστε να αναγνωρίσουμε τις ύποπτες βλάβες.
Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για το μελάνωμα;
Υπάρχει κληρονομική προδιάθεση όσον αφορά το μελάνωμα. Μάλιστα ασθενείς με οικογενειακό ιστορικό έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν μελάνωμα σε σχέση με τα άτομα χωρίς ιστορικό μελανώματος σε άλλο μέλος της οικογένειας (συγγενείς 1ου βαθμού). Γι’ αυτό και πρέπει τα άτομα αυτά να ελέγχουν συχνά τα ύποπτα σημάδια στο σώμα τους, είτε μόνοι τους είτε με τη βοήθεια ειδικού. Η ύπαρξη ηλιακών εγκαυμάτων στην παιδική και εφηβική ηλικία, αλλά και η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο, αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο μελανώματος.
Πότε πρέπει να επισκεφτούμε άμεσα τον γιατρό;
Το μελάνωμα μπορεί να αναπτυχθεί σε μια ελιά που προϋπήρχε (30% των περιπτώσεων) ή να εμφανιστεί σε ένα φαινομενικά υγιές δέρμα. Συνεπώς η εμφάνιση οποιασδήποτε νέας βλάβης με αυξανόμενο μέγεθος σε άτομα άνω των 40 ετών χαρακτηρίζεται ύποπτη και ο ασθενής πρέπει να επισκεφθεί έγκαιρα τον δερματολόγο του.
Το μελάνωμα μπορεί να μην αναγνωρίζεται από τον ενδιαφερόμενο απευθείας με γυμνό μάτι και εκ πρώτης όψεως να μη διαφέρει από μια ελιά ή μία δερματική βλάβη. Η δερματοσκοπική εξέταση, δηλαδή η εξέταση του σπίλου (ελιάς), από έμπειρο δερματολόγο με κατάλληλο όργανο (δερματοσκόπιο), είναι μείζονος σημασίας.
Πως μπορούμε να αναγνωρίσουμε το μελάνωμα;
Ο «χρυσός» κανόνας ABCDΕ θεωρείται ο «μπούσουλας» για να αξιολογήσουμε και να εκτιμήσουμε μια ύποπτη βλάβη σε πρώτη φάση και μόνοι μας. Η αυτοεξέταση λοιπόν βασίζεται στα εξής χαρακτηριστικά γνωρίσματα που μπορεί να έχουν οι ελιές μας:
• Ασυμμετρία (Asymmetry)
• Ασαφή όρια (Borders)
• Αλλαγή χρώματος (Colour)
• Διάμετρος μεγαλύτερη από 5 mm (Diameter)
• Αλλαγές σε μέγεθος, σχήμα, πάχος (Elevation, Evolution)
Σύμφωνα με μια άλλη πρόσφατη θεωρία, αυτή του «ασχημόπαπου», όλες οι ελιές σε ένα άτομο έχουν κοινά σημεία μεταξύ τους. Επομένως κάθε καινούργια βλάβη που διαφέρει από αυτό το πρότυπο είναι ύποπτη και χρήζει δερματολογικής επίσκεψης και εκτίμησης. Επιπρόσθετα, σοβαρά και επώδυνα συμπτώματα, όπως επίμονος κνησμός, πόνος ή αιμορραγία, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.
Ποια μέτρα πρόληψης προτείνουμε;
Ο προληπτικός έλεγχος συμβάλλει στην έγκαιρη ανίχνευση του μελανώματος με σκοπό την επιτυχή θεραπεία του. Η πρόληψη επομένως περιλαμβάνει τον συχνό έλεγχο του δέρματος με την αυτοεξέταση και την τακτική επίσκεψη στο δερματολόγο για τον καθιερωμένο κλινικό και δερματοσκοπικό έλεγχο. Η δερματοσκόπηση είναι μία μέθοδος που θέτει τη διάγνωση του κακοήθους μελανώματος σε πολύ πρώιμο στάδιο με την προϋπόθεση ότι ο δερματολόγος διαθέτει τον κατάλληλο εξοπλισμό και την ανάλογη εκπαίδευση και εμπειρία.
Έπειτα η μείωση της έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία και η σωστή χρήση αντηλιακής προστασίας με υψηλό δείκτη προστασίας SPF έχουν θεμελιώδη σημασία για την έγκαιρη διάγνωση του μελανώματος.
Επισκεπτόμαστε λοιπόν τον δερματολόγο για έλεγχο σπίλων ή άλλων ύποπτων σημαδιών και κερδίζουμε την μάχη με την πιο επικίνδυνη μορφή καρκίνου. Γι’ αυτό δεν πρέπει να αμελούμε το δέρμα μας όλες τις εποχές του χρόνου!
Στα δερματολογικά κέντρα City Med του Ομίλου Affidea, η προηγμένη τεχνολογία των συστημάτων καταγράφει όλους τους νέους σπίλους (ελιές) και πιθανές μεταβολές σε υπάρχοντες σπίλους χωρίς ακτινοβολία, αποτυπώνει λεπτομερώς και σε βάθος τη δομή τους και βοηθά τον δερματολόγο στη διάγνωση χωρίς την παραμικρή πιθανότητα λάθους. Η ψηφιακή ολόσωμη χαρτογράφηση και δερματοσκόπηση σπίλων είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τις δύσκολες περιοχές του σώματος, όπως είναι η πλάτη, όπου δεν μπορεί κάποιος να παρατηρήσει άμεσα πιθανές μεταβολές στο δέρμα και τους σπίλους του, ώστε να απευθυνθεί έγκαιρα στον εξειδικευμένο δερματολόγο.
Για περισσότερες πληροφορίες και για να κλείσετε το ραντεβού σας πατήστε εδώ