Λίγα λεπτά έκθεσης στον ήλιο, νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα, είναι αρκετά, για να συνθέσει το δέρμα βιταμίνη D, η οποία είναι σημαντική για πολλές λειτουργίες του οργανισμού, ωστόσο αυτό δεν είναι απαραίτητο να γίνει ούτε στις 3 το μεσημέρι ούτε με τις ώρες. Όπως επισημαίνει η Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία (ΕΔΑΕ) μελέτες έχουν δείξει πως ένα ηλιακό έγκαυμα κάθε δύο χρόνια τριπλασιάζει τον κίνδυνο για εμφάνιση κακοήθους μελανώματος.
Η καλύτερη λύση είναι η πρόληψη, δηλαδή η τήρηση όλων των μέτρων ηλιοπροστασίας, με κυριότερο την αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο καθ' όλη τη διάρκεια του μεσημεριού.
Σε γενικές γραμμές, ο κανόνας είναι ότι το δέρμα θα πρέπει σταδιακά να εξοικειωθεί με την ηλιακή ακτινοβολία. Δέρμα που μαύρισε σταδιακά μπορεί να ανεχθεί την υπεριώδη ακτινοβολία έως και 10 φορές καλύτερα από το μη μαυρισμένο δέρμα.
Ο καθένας, επίσης, πρέπει να γνωρίζει τον ειδικό προσωπικό χρόνο προστασίας που αντιστοιχεί στον φωτότυπό του ή διαφορετικά το μέγιστο επιτρεπτό χρονικό διάστημα έκθεσης στον ήλιο χωρίς προστασία για να αποφύγει ηλιακά εγκαύματα.
• Σε καμία περίπτωση το αντιηλιακό από μόνο του δεν μπορεί να εμποδίσει τόσο την φωτογήρανση, όσο τα ηλιακά εγκαύματα αλλά και τον καρκίνο του δέρματος.
• Χρησιμοποιείστε το αντηλιακό οπωσδήποτε στο πρόσωπο, τους ώμους και την πλάτη.
• Να θυμάστε ότι καλύτερη αντηλιακή δράση έναντι της υπεριώδους ακτινοβολίας έχουν τα σκουρόχρωμα ρούχα.
• Πρέπει να ξέρετε ότι η υπεριώδης ακτινοβολία αντανακλάται στις επιφάνειες και άρα δεν έχετε ικανοποιητική προστασία όταν κάθεστε απλώς κάτω από την ομπρέλα
• Μη ξεγελιέστε από µία συννεφιασµένη µέρα γιατί οι ακτίνες του ήλιου είναι και τότε επιβλαβείς.