Χαρτογράφηση Σπίλων

Χαρτογράφηση Σπίλων

Οι σπίλοι (ελιές) είναι καλοήθεις αθροίσεις κυττάρων δερματικής προέλευσης με ποικίλα χαρακτηριστικά. Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι έχουν σπίλους (ελιές). Αυτοί οι μη καρκινικοί (καλοήθεις) όγκοι είναι φωλιές κυττάρων χρωστικής ουσίας. Μπορεί να είναι λείοι, να έχουν τρίχες, να είναι υπερυψωμένοι ή ζαρωμένοι.

Οι σπίλοι (ελιές) είναι καλοήθεις αθροίσεις κυττάρων δερματικής προέλευσης με ποικίλα χαρακτηριστικά. Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι έχουν σπίλους (ελιές). Αυτοί οι μη καρκινικοί (καλοήθεις) όγκοι είναι φωλιές κυττάρων χρωστικής ουσίας. Μπορεί να είναι λείοι, να έχουν τρίχες, να είναι υπερυψωμένοι ή ζαρωμένοι.

Το μελάνωμα είναι μια μορφή κακοήθειας που προέρχεται από αλλαγές των κυττάρων που παράγουν μελανίνη. Η αυξανόμενη συχνότητα των κρουσμάτων το καθιστά ένα από τα ταχύτερα εξαπλούμενα κακοήθη νοσήματα στον άνθρωπο. Το μελάνωμα είναι απολύτως θεραπεύσιμο αν διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί έγκαιρα. Εάν παρατηρήσετε αλλαγή στο μέγεθος, στη μορφή, στο χρώμα ενός ήδη υπάρχοντος σπίλου (ελιάς) ή παρουσία ενός νέου σπίλου(ελιάς) με άτυπα χαρακτηριστικά, ή συμπτώματα όπως κνησμός, αιμορραγία, θα πρέπει να απευθυνθείτε στον δερματολόγο.

Ένα χρήσιμο τέχνασμα, το «ABCDE», μπορεί να σας βοηθήσει να θυμηθείτε τι πρέπει να προσέχετε:

ASYMΜETRY – Η ΑΣΥΜΜΕΤΡΙΑ: Η ασυμμετρία του σχήματος της βλάβης. Εάν χωρίσουμε τη βλάβη με μια γραμμή στη μέση, τα δύο μισά τμήματα δεν είναι ίδια.
BORDER – Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΤΗΣ ΒΛΑΒΗΣ: Τα όρια της βλάβης είναι ανώμαλα.
COLOR – ΤΟ ΧΡΩΜΑ: Παρουσία πολλών χρωμάτων.
DIAMETER – Η ΔΙΑΜΕΤΡΟΣ: Αλλαγή στο μέγεθος της βλάβης.
EVOLUTION – Η ΕΞΕΛΙΞΗ: αλλαγή στο μέγεθος, σχήμα ή χρώμα του σπίλου (ελιάς)

Τι είναι η ψηφιακή χαρτογράφηση σπίλων;

Με τη χαρτογράφηση σπίλων γίνεται ψηφιακή απεικόνιση των σπίλων (ελιών) με τη χρήση ειδικής ιατρικής κάμερας και ανάλυσή τους με τη βοήθεια ειδικού λογισμικού προγράμματος. Με τη χαρτογράφηση σπίλων και τον συστηματικό έλεγχο παρατηρείται ανά πάσα στιγμή η οποιαδήποτε αλλαγή στους σπίλους (ελιές) σε σχέση με το παρελθόν.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της ψηφιακής χαρτογράφησης σπίλων;

• Λεπτομερής καταγραφή των σπίλων.
• Έγκαιρος εντοπισμός νέων σπίλων.
• Τα αποτελέσματα της χαρτογράφησης αποθηκεύονται και μπορούν να συγκριθούν σε μελλοντικές επανεξετάσεις, παρέχοντας πληροφόρηση για πιθανές μεταβολές των ήδη υπαρχόντων σπίλων.
• Διαβάθμιση της επικινδυνότητας με ανάλυση της ψηφιακής τους εικόνας και συγκριτική αξιολόγηση στη διάρκεια της παρακολούθησής τους. Στις περιπτώσεις που κάποια βλάβη θεωρηθεί «ύποπτη», συνιστάται χειρουργική αφαίρεση και ιστολογική εξέταση.
• Πρόκειται για ανώδυνη και ασφαλή διαγνωστική τεχνική, χωρίς ακτινοβολία.

Ποια άτομα πρέπει να εξετάζονται με χαρτογράφηση σπίλων;

Η ψηφιακή χαρτογράφηση σπίλων είναι απαραίτητη σε άτομα με πολλαπλούς-δυσπλαστικούς σπίλους,ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό μελανώματος, εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, ιστορικό ηλιακών εγκαυμάτων.

Η χρήση της δερματοσκόπησης και της ψηφιακής χαρτογράφησης σπίλων συμβάλλει σημαντικά στην έγκαιρη διάγνωση του μελανώματος και στον περιορισμό των άσκοπων χειρουργικών αφαιρέσεων καλοήθων δερματικών μορφωμάτων, με την προϋπόθεση ότι διενεργείται από άρτια εκπαιδευμένο και έμπειρο στην τεχνική αυτή δερματολόγο.

 

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

 

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TIKTOK

TikTok Citymed

 

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ INSTAGRAM

Instagram Athens Citymed

 

 

 

logo citymed