Συχνές Ερωτήσεις για Άκμη

Συχνές Ερωτήσεις για Άκμη

Σχεδόν κάθε άνθρωπος έχει τουλάχιστον εμφανίσει ήπια ακμή σε κάποιο στάδιο της ζωής του. Η ακμή αποτελεί μία από τις πιο συνηθισμένες δερματικές παθήσεις. Εάν αντιμετωπίζεις πρόβλημα με την ακμή, τότε είναι πιθανό να έχεις πολλές απορίες σχετικά με αυτήν.

Σχεδόν κάθε άνθρωπος έχει τουλάχιστον εμφανίσει ήπια ακμή σε κάποιο στάδιο της ζωής του. Η ακμή αποτελεί μία από τις πιο συνηθισμένες δερματικές παθήσεις. Εάν αντιμετωπίζεις πρόβλημα με την ακμή, τότε είναι πιθανό να έχεις πολλές απορίες σχετικά με αυτήν.

Υπάρχουν τροφές που επιδεινώνουν την ακμή;

Γενικά, όχι. Η κύρια αιτία των περισσότερων περιπτώσεων ακμής είναι η διακύμανση των ορμονών. Οι ορμόνες διεγείρουν τους σμηγματογόνους αδένες για να παράγουν περισσότερο σμήγμα, το οποίο μπορεί να φράξει τους πόρους τους δέρματος. Τα βακτήρια μπορούν στη συνέχεια να αναπτυχθούν μέσα στους πόρους, προκαλώντας φλεγμονή και εκδηλώνοντας σπυράκια. Αυτό συμβαίνει σε περιόδους μεγάλης ορμονικής αλλαγής, όπως κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου και κατά τη διάρκεια της εφηβείας, ανεξάρτητα από το τι τρώτε.

Ενώ μελέτες έχουν δείξει ότι ορισμένα τρόφιμα όπως γαλακτοκομικά, σάκχαρα, τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως λευκά ψωμιά, ζυμαρικά και άλλους υδατάνθρακες κλπ. μπορεί να επηρεάσουν την εμφάνιση ακμής, δεν έχει αποδειχτεί επιστημονικά. Παρόλα αυτά, μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά  θα επιδράσει θετικά στην αντιμετώπιση της ακμής.

Προκαλείται ακμή από το μακιγιάζ; Μπορώ να φοράω μακιγιάζ εάν έχω ακμή;

Δεν χρειάζεται να σταματήσετε εντελώς το μακιγιάζ, αλλά μπορείτε να αλλάξετε μάρκες καλλυντικών αν παρατηρήσετε πως με τη χρήση συγκεκριμένων από αυτών, εμφανίζετε σπυράκια.  Αναζητήστε καλλυντικά και προϊόντα περιποίησης με την ετικέτα "μη φαγεσωρογόνο", που σημαίνει ότι δεν δημιουργεί φαγέσωρες που φράζουν τους πόρους και αυξάνουν την παραγωγή σμήγματος. Ωστόσο, είναι ωφέλιμο να μην φοράτε μακιγιάζ πολλές ώρες συνεχόμενα, έτσι ώστε το δέρμα σας να μπορεί να ‘αναπνεύσει’ κανονικά.
Επιπλέον, συνιστάται να πλένετε τακτικά τα πινέλα και τα εργαλεία μακιγιάζ που χρησιμοποιείτε για να μην μεταφέρετε στο πρόσωπό σας τυχόν μικρόβια που έχουν αναπτυχθεί.

Σχετίζεται η ακμή προσώπου με την διατήρηση καθαρού δέρματος;

Οχι απαραίτητα. Στην πραγματικότητα, o υπερβολικός καθαρισμός του δέρματός σας μπορεί να απομακρύνει τα φυσικά έλαια που διατηρούν την επιδερμίδα σας ενυδατωμένη. Όταν το δέρμα αφυδατώνεται, οι αδένες  αρχίζουν να δημιουργούν περισσότερο σμήγμα για να αντισταθμίσουν αυτό που θεωρούν ως απώλεια ενυδάτωσης. Έτσι, πλένοντας συνεχώς το προσωπό σας, καταλήγετε μακροπρόθεσμα να το κάνετε ακόμη πιο λιπαρό από ότι είναι. Επιπλέον, η συχνή χρήση scrub στο πρόσωπό σας μπορεί να επιδεινώσει την ακμή  καθώς και η χρήση καθαριστικών με βάση το αλκοόλ μπορεί να αφυδατώσει το δέρμα. Ο απαλός, τακτικός καθαρισμός με σαπούνι και χλιαρό νερό μπορεί μερικές φορές να βοηθήσει με ήπια ξεσπάσματα ακμής, η πιο σημαντική ακμή όμως απαιτεί κάτι περισσότερο από απλή υγιεινή.

Γιατί η ακμή ξεσπά πριν από την περίοδο;

Εάν παρατηρήσετε ξεσπάσματα ακμής πριν από την περίοδό σας, ίσως αναρωτηθείτε για τη σύνδεση μεταξύ της εμμήνου ρύσεως και της ακμής. Πριν από την περίοδο , υπάρχει αύξηση στα ανδρογόνα, στις ανδρικές δηλαδή ορμόνες που έχουν σε ένα φυσιολογικό επίπεδο και οι γυναίκες - και μείωση στα οιστρογόνα , στις γυναικείες ορμόνες. Αυτή η ορμονική ανισορροπία ,μπορεί να είναι υπεύθυνη για την υπερβολική παραγωγή σμήγματος, τη συσσώρευση νεκρών κυττάρων του δέρματος, και τον αυξημένο αριθμό βακτηρίων που προκαλούν ακμή και μικρές φλεγμονές στο δέρμα.

Επηρεάζεται η ακμή από την ηλιακή ακτινοβολία;

Η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία επιδεινώνει την ακμή. Παρά το γεγονός ότι ο ήλιος φαίνεται αρχικά να βελτιώνει την ακμή, τα αποτελέσματα δεν διαρκούν. Καλό είναι να αποφεύγεται η πολύωρη έκθεση στον ήλιο ενώ κρίνεται απαραίτητη η χρήση αντηλιακού με υψηλό δείκτη προστασίας, ακόμα και τους χειμερινούς μήνες που η ηλιακή ακτινοβολία είναι χαμηλότερη. Επίσης, η διατήρηση ενυδατωμένου οργανισμού είναι αρκετά βοηθητική στην αντιμετώπιση της ακμής για αυτό συνιστάται να προσλαμβάνετε αρκετές ποσότητες νερού.

Οποιαδήποτε άλλη απορία έχετε σχετικά με το πρόβλημα ακμής που αντιμετωπίζετε, επικοινωνήστε με το εξειδικευμένο προσωπικό μας για να βρούμε την καλύτερη λύση για εσάς.

 

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

 

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TIKTOK

TikTok Citymed

 

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ INSTAGRAM

Instagram Athens Citymed

 

 

 

logo citymed