Ακμή ενηλίκων

Ακμή ενηλίκων

Είναι πραγματικά ακμή, αυτή η επίμονη ακμή;

Εάν έχετε ακμή που παρατείνεται και δεν υποχωρεί, αλλά υποτροπιάζει διαρκώς, μπορεί να ήρθε η ώρα να ρίξετε μια πιο προσεκτική ματιά στο δέρμα σας. Είναι πιθανό να μην έχετε ακμή: πολλές δερματικές παθήσεις μοιάζουν με ακμή. Η επίμονη ακμή μπορεί να είναι σημάδι ότι κάτι σοβαρό συμβαίνει στον οργανισμό σας. Για να αποκτήσετε μια καθαρή επιδερμίδα, θα πρέπει πρώτα να ελέγξετε αυτή τη σοβαρή κατάσταση. Εάν η ακμή είναι επίμονη, η επίσκεψη σε έναν δερματολόγο θα σας βοηθήσει να λάβετε τη σωστή διάγνωση και θεραπεία.

Ακμή ενηλίκων, μια υποτροπιάζουσα νόσος του δέρματος

Η ακμή, μια χρόνια φλεγμονώδης διαταραχή των σμηγματογόνων αδένων, μπορεί να είναι ιδιαίτερα απογοητευτική για τους ενήλικες, ιδιαίτερα όταν ζουν με αυτή για πολλά χρόνια, χωρίς καμία λύση. Μια θεραπεία που λειτούργησε τόσο καλά κατά τη διάρκεια της εφηβικής ηλικίας, μπορεί να μη λειτουργεί πια ή ακόμη και να επιδεινώσει την ακμή, γεγονός που μπορεί να σας κάνει να αναρωτηθείτε αν είναι πραγματικά ακμή. Τελικά, οι ενήλικες εμφανίζουν ακμή;

Αίτια για την ακμή των ενηλίκων

Ναι, οι ενήλικες έχουν ακμή. Μερικοί ενήλικες συνεχίζουν να εκδηλώνουν ακμή μέχρι τα 30, τα 40 και ακόμη και τα 50 τους. Είναι επίσης πιθανό να εμφανίσει ακμή για πρώτη φορά κάποιος ως ενήλικας. Οι δερματολόγοι την αποκαλούν "ακμή ενηλίκων" και είναι πιο συχνή στις γυναίκες που περνούν την εμμηνόπαυση. Οι γυναίκες τείνουν να εμφανίζουν ακμή ενηλίκων πιο συχνά από τους άνδρες.

Εάν εμφανίζετε ακμή ως ενήλικες, πιθανότατα οφείλεται σε έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω λόγους.

Κυμαινόμενα επίπεδα ορμονών: Η ορμονική ανισορροπία μπορεί να οδηγήσει σε ξεσπάσματα ακμής και εξανθήματα. Οι γυναίκες παρουσιάζουν συχνά αυξομειώσεις ορμονών:

  • γύρω από τις περιόδους τους
  • κατά την εγκυμοσύνη, την περιεμμηνόπαυση και την εμμηνόπαυση
  • μετά τη διακοπή ή την έναρξη των αντισυλληπτικών χαπιών

Στρες: Οι ερευνητές έχουν εντοπίσει έναν συσχετισμό μεταξύ του στρες και των εξάρσεων της ακμής. Ως απάντηση στο στρες, το σώμα μας παράγει περισσότερα ανδρογόνα (έναν τύπο ορμόνης). Αυτές οι ορμόνες διεγείρουν τους αδένες και τα τριχοθυλάκια στο δέρμα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ακμή. Αυτό εξηγεί γιατί η ακμή μπορεί να είναι ένα χρόνιο πρόβλημα, όταν βρισκόμαστε υπό συνεχή πίεση.

Οικογενειακό ιστορικό: Ένας στενός συγγενής εξ αίματος, όπως ο γονέας, ο αδελφός ή η αδελφή, έχει ακμή; Τα ευρήματα από ερευνητικές μελέτες υποδηλώνουν ότι μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν γενετική προδιάθεση για ακμή. Τα άτομα που έχουν αυτή την προδιάθεση είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν ακμή ενηλίκων.

Προϊόντα περιποίησης μαλλιών και δέρματος: Εάν έχετε ακμή ενηλίκων, θα πρέπει να διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες στα προϊόντα περιποίησης μαλλιών και δέρματος που χρησιμοποιείτε, όπως η ενυδατική, το καθαριστικό, το αντηλιακό σας. Βεβαιωθείτε ότι αναγράφεται ένας από τους παρακάτω όρους:

• Μη ακνεογόνο
• Μη φαγεσωρογόνο
• Χωρίς λάδι (Oil-free), χωρίς άρωμα
• Δεν φράζει τους πόρους, δεν παράγει σμήγμα
• Δερματολογικά ελεγμένο

Αυτά τα προϊόντα είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν ακμή.

Παρενέργεια φαρμακευτικής αγωγής: Η ακμή είναι παρενέργεια ορισμένων φαρμάκων. Εάν υποψιάζεστε ότι ένα φάρμακο προκαλεί την ακμή σας ή την επιδεινώνει, συνεχίστε να παίρνετε το φάρμακο, αλλά μιλήστε με τον/την γιατρό που το συνταγογράφησε. Ρωτήστε εάν η ακμή είναι μια πιθανή παρενέργεια. Εάν η ακμή είναι μια πιθανή παρενέργεια, ρωτήστε εάν μπορείτε να πάρετε ένα διαφορετικό φάρμακο. Εάν δεν μπορείτε να πάρετε άλλο φάρμακο, επισκεφθείτε έναν δερματολόγο που μπορεί να σας βοηθήσει να ελέγξετε την ακμή.

Μη διαγνωσμένη ιατρική πάθηση: Μερικές φορές, η ακμή είναι σημάδι μιας υποκείμενης ιατρικής πάθησης. Μόλις διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί η πάθηση αυτή, η ακμή συχνά εξαφανίζεται.

Αποτελεσματική θεραπεία για την ακμή ενηλίκων

Εάν δεν βλέπετε την ακμή σας να βελτιώνεται ή να εξαφανίζεται, θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν δερματολόγο. Με τη βοήθεια του δερματολόγου και λίγη υπομονή, σχεδόν κάθε περίπτωση ακμής μπορεί να ελεγχθεί και να αντιμετωπιστεί με επιτυχία.

Ο δερματολόγος μπορεί να σας πει εάν πρόκειται για ακμή ή για άλλη πάθηση και να δημιουργήσει ένα πλάνο θεραπείας για εσάς. Για να έχετε καλύτερα αποτελέσματα από τη θεραπεία της ακμής σας, είναι σημαντικό να συμβουλεύεστε τακτικά τον/την δερματολόγο σας.  Οι έμπειροι και εξειδικευμένοι δερματολόγοι των Δερματολογικών Κέντρων City Med μπορούν να θεραπεύσουν την υπάρχουσα ακμή, να αποτρέψουν τη δημιουργία καινούργιων εξανθημάτων και να μειώσουν την πιθανότητα εμφάνισης ουλών.

Σύμφωνα με τους δερματολόγους των City Med, σημαντικά βήματα στην αντιμετώπιση της ακμής είναι:

• Η καθημερινή φροντίδα της πάσχουσας περιοχής με αντισηπτικό σαπούνι και καθαριστικό gel, πρωί και βράδυ

• Ο επαγγελματικός καθαρισμός προσώπου για απομάκρυνση σμήγματος

• Τα ιατρικά χημικά Peelings τελευταίας νανοτεχνολογίας, με σκοπό τη ρύθμιση του PH του δέρματος

• Η δερμοαποξέση – Dermabrasion

• Η θεραπεία ακμής και ουλών με Fractional Laser CO2

• Η θεραπεία με RF ραδιοσυχνότητες

• Η ανάπλαση και θεραπεία ουλών με Nd Yag Laser

• Το χημικό Peeling τριχλωροξενικού οξέος

• Η κρυοθεραπεία σε τυχόν αντιαισθητικές ουλές

Τέλος, οι ειδικοί των City Med συμβουλεύουν να μην ακουμπάμε τα χέρια μας στην πάσχουσα περιοχή με ακμή και να μην “σπάμε” τα σπυράκια μας, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος επιμολύνσεων και η δημιουργία νέων ουλών.

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

 

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TIKTOK

TikTok Citymed

 

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ INSTAGRAM

Instagram Athens Citymed

 

 

 

logo citymed