Σημάδια Ακμής και πώς να τα αντιμετωπίσετε

Σημάδια Ακμής και πώς να τα αντιμετωπίσετε

Καθώς μεγαλώνουμε, τα σημάδια ακμής γίνονται συχνά πιο αισθητά, επειδή το δέρμα μας χάνει κολλαγόνο. Το κλειδί για την αποτελεσματική αντιμετώπιση είναι να επιλέξετε την κατάλληλη θεραπεία για εσάς και για κάθε τύπο βλάβης ή ουλής. Για παράδειγμα, ένας ασθενής που έχει μερικές βαθιές ουλές μπορεί να ωφεληθεί από τη λήψη ενός filler πληρωτικού, το οποίο προσθέτει όγκο στο δέρμα, σε συνδυασμό με θεραπείες λέιζερ. Εάν τα σημάδια από την ακμή σας ενοχλούν, πολλές ασφαλείς και αποτελεσματικές θεραπείες είναι πλέον διαθέσιμες, όπως θεραπείες με λέιζερ, μικρές δερματικές επεμβάσεις, χημικά peeling και fillers. Ένας δερματολόγος μπορεί να εκτελέσει αυτές τις θεραπείες σε ένα ιατρείο.

Πριν ξεκινήσετε θεραπεία για τα σημάδια ακμής, είναι σημαντικό να καταπολεμήσετε την ίδια την ακμή σας. Τα νέα εξανθήματα ακμής μπορούν να οδηγήσουν σε νέες ουλές ακμής. Η παρουσία ακμής σημαίνει επίσης ότι το δέρμα σας έχει φλεγμονή, η οποία μειώνει την αποτελεσματικότητα της θεραπείας για τα σημάδια ακμής. Για να έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα, λοιπόν, ένας δερματολόγος εξετάζει πρώτα το δέρμα σας. Μετά την εξέταση, ορισμένοι ασθενείς εκπλήσσονται όταν μαθαίνουν ότι τα σημάδια ακμής τους είναι στην πραγματικότητα ένα διαφορετικό δερματικό πρόβλημα.

Ποιοι εμφανίζουν σημάδια ακμής;

Μερικοί άνθρωποι είναι πιο πιθανό να εκδηλώσουν σημάδια, όταν η ακμή τους καθαρίζει. Ο κίνδυνος αυξάνεται όταν ένα άτομο:

• Έχει φλεγμονώδη (διογκωμένη, ερυθρή και επώδυνη) ακμή: Αυτά συχνά περιλαμβάνουν κύστες ακμής και οζίδια. Αυτός ο τύπος ακμής τείνει να διεισδύει βαθιά στο δέρμα, γεγονός που καταστρέφει το δέρμα.
• Καθυστερεί ή δεν αντιμετωπίζει τη φλεγμονώδη ακμή: Όσο περισσότερο ένα άτομο έχει φλεγμονώδη ακμή, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος δημιουργίας ουλών.
• Προκαλεί ακμή ακουμπώντας με τα χέρια το πρόσωπο ή πιέζοντας τα σπυράκια: Αυτό εντείνει τη φλεγμονή, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο δημιουργίας ουλών.
• Έχει συγγενή εξ αίματος που εμφάνισε σημάδια ακμής: Τα γονίδια παίζουν μεγάλο ρόλο.

Αν και γνωρίζουμε τι αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ουλών ακμής σε ένα άτομο, δεν είναι δυνατό να προβλεφθεί ποιος/ποια θα αναπτύξει ουλές ακμής, συμπεριλαμβανομένων κι εκείνων που έχουν όλους τους παράγοντες κινδύνου. Είναι, ωστόσο, δυνατό να προληφθούν τα σημάδια ακμής με αποτελεσματική θεραπεία ακμής. Η αναμονή ή η αναβολή για τη θεραπεία ακμής, μέχρι αυτή να γίνει πιο σοβαρή, μπορεί να οδηγήσει σε εκτεταμένες ουλές.

Τι προκαλεί σημάδια και ουλές ακμής;

Όταν τα ξεσπάσματα της ακμής διεισδύουν βαθιά στο δέρμα, καταστρέφουν το δέρμα και τον ιστό κάτω από αυτό. Καθώς η ακμή καθαρίζει, ο οργανισμός προσπαθεί να επιδιορθώσει αυτή τη βλάβη. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επούλωσης, ο οργανισμός παράγει κολλαγόνο - μια ουσία που παρέχει υποστήριξη στο δέρμα. Ο τύπος της ουλής ακμής που θα σχηματιστεί εξαρτάται από το πόσο κολλαγόνο παράγει ο οργανισμός σας.

• Ατροφικές ουλές ακμής: Εάν το σώμα παράγει πολύ λίγο κολλαγόνο, σχηματίζονται κοιλώματα, δηλαδή ουλές με τη μορφή τρύπας και με βάθος, καθώς το δέρμα επουλώνεται.
• Υπερτροφικές ουλές ακμής: Μερικές φορές το σώμα παράγει πάρα πολύ κολλαγόνο, καθώς προσπαθεί να θεραπεύσει το δέρμα και τον υποκείμενο ιστό. Όταν συμβεί αυτό, ο ασθενής αναπτύσσει κηλίδες κι εμφανίζει εξογκώματα που προεξέχουν. Αυτός ο τύπος ουλής ακμής είναι πιο κοινός σε άτομα που έχουν χρώμα δέρματος, όπως Αφροαμερικανοί, Ισπανόφωνοι και Ασιάτες.

Ακόμη και όταν κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να αποτρέψουμε τα σημάδια ακμής, μερικοί άνθρωποι εμφανίζουν ουλές. Υπάρχουν πολλές επιλογές θεραπείας, οι οποίες μπορούν να μειώσουν ή να εξαλείψουν σημαντικά τις ουλές ακμής.

Οι έμπειροι και εξειδικευμένοι δερματολόγοι των Δερματολογικών Κέντρων City Med του Ομίλου Affidea μπορούν να σας συμβουλεύσουν για να βρείτε την ιδανική λύση για εσάς και να γυρίσετε σελίδα στις αναμνήσεις της ακμής.

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

 

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TIKTOK

TikTok Citymed

 

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ INSTAGRAM

Instagram Athens Citymed

 

 

 

logo citymed