Κυτταρίτιδα

Κυτταρίτιδα: Το καλοκαίρι πλησιάζει - Συμβουλές και Τρόποι αντιμετώπισης

Η κυτταρίτιδα (ή αλλιώς, λιποδυστροφία) είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα δερματικά φαινόμενα που ταλαιπωρούν ως επί το πλείστον τις γυναίκες, ανεξαρτήτου φυσικής κατάστασης και ηλικίας και προκαλείται από κάποιες διαδικασίες (παθολογικής φύσεως συνήθως) που επηρεάζουν τόσο το επιφανειακό δέρμα όσο και το κυκλοφοριακό σύστημα και το λίπος (υποδόριο ιστό) κυρίως στους μηρούς, τους γοφούς, τα γόνατα και σπανιότερα τα άνω άκρα. Με το καλοκαίρι προ των πυλών, αυτός ο οδηγός θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε έγκαιρα την κυτταρίτιδα και να απολαύσετε ένα σφριγηλό, νεανικό και όμορφο κορμί, απαλλαγμένο από την αντιαισθητική όψη φλοιού πορτοκαλιού.

Η κυτταρίτιδα (ή αλλιώς, λιποδυστροφία) είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα δερματικά φαινόμενα που ταλαιπωρούν ως επί το πλείστον τις γυναίκες, ανεξαρτήτου φυσικής κατάστασης και ηλικίας και προκαλείται από κάποιες διαδικασίες (παθολογικής φύσεως συνήθως) που επηρεάζουν τόσο το επιφανειακό δέρμα όσο και το κυκλοφοριακό σύστημα και το λίπος (υποδόριο ιστό) κυρίως στους μηρούς, τους γοφούς, τα γόνατα και σπανιότερα τα άνω άκρα. Με το καλοκαίρι προ των πυλών, αυτός ο οδηγός θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε έγκαιρα την κυτταρίτιδα και να απολαύσετε ένα σφριγηλό, νεανικό και όμορφο κορμί, απαλλαγμένο από την αντιαισθητική όψη φλοιού πορτοκαλιού.

Γιατί δημιουργείται κυτταρίτιδα;

Βαθιά στο δέρμα υπάρχουν κάποια κύτταρα που ονομάζονται λιποκύτταρα, τα οποία υποστηρίζουν την επιδερμίδα. Μέσα από αυτά, περνούν τα τριχοειδή αγγεία (μέρη του κυκλοφοριακού και λεμφικού συστήματος), των οποίων ο ρόλος είναι να δίνουν οξυγόνο στα κύτταρα και να συλλέγουν απόβλητα. Όταν υπάρχει δυσλειτουργία στο λεμφικό ή κυκλοφοριακό σύστημα, τα λιποκύτταρα αυξάνουν τον όγκο τους και παρεμποδίζουν την ομαλή λειτουργία των τριχοειδών, με αποτέλεσμα να λείπει οξυγόνο από τους ιστούς και τα κύτταρα. Αυτό, με τη σειρά του, δημιουργεί κοιλότητες στην επιφάνεια των κυττάρων, δημιουργώντας αυτό που ο περισσότερος κόσμος αποκαλεί “δέρμα φλοιού πορτοκαλιού”. 

Όσο αφορά τις αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν αυτές τις δυσλειτουργίες στα παραπάνω συστήματα, αυτές μπορεί να είναι αγγειακής ή ορμονικής προέλευσης – ή μπορεί να οφείλονται και σε άλλους παράγοντες που ευνοούν την εμφάνισή της κυτταρίτιδας, όπως η εγκυμοσύνη, το άγχος, οι καταχρήσεις, η κακή διατροφή, η αύξηση βάρους, και άλλα.

Αντιμετώπιση κυτταρίτιδας

Στα αρχικά της στάδια, η κυτταρίτιδα είναι μια παντελώς αναστρέψιμη κατάσταση, ειδικά αν αντιμετωπιστεί νωρίς. Στο τελευταίο της στάδιο (σκληρωτική κυτταρίτιδα), είναι αρκετά δύσκολο να γίνει κάποιου είδους παρέμβαση η οποία θα μας δώσει ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Παρακάτω είναι κάποιοι από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης της κυτταρίτιδας.

1. Διατροφή & Άσκηση

Η μείωση των αλμυρών τροφών και της ζάχαρης, σε συνδυασμό με αύξηση της κατανάλωσης λαχανικών και φρούτων και τροφίμων ολικής άλεσης είναι μια πολύ καλή αρχή για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας. Η λήψη άφθονου νερού ημερησίως και η αποφυγή της υπερκατανάλωσης αλκοόλ και του καπνίσματος θα βοηθήσουν εξίσου. Το ίδιο θα συμβεί αν εντάξεις στη ζωή σου μια σωματική δραστηριότητα που θα βοηθήσει στην τόνωση των μυών (ειδικά των κάτω άκρων), την βελτίωση του κυκλοφοριακού συστήματος και την εξάλειψη του λίπους.

2. Χειρωνακτικές αντικυτταριδικές θεραπείες

Κάτω από την επίβλεψη εξειδικευμένου προσωπικού και σε εξειδικευμένα κέντρα ομορφιάς, οι ατέλειες της κυτταρίτιδας μπορούν να μειωθούν ή ακόμα και να εξαλειφθούν τελείως με τη βοήθεια χειρωνακτικών (που εκτελούνται με τα χέρια) θεραπειών, όπως:

• Το λεμφικό μασάζ αποστράγγισης – Με μια ή δυο συνεδρίες την εβδομάδα για τουλάχιστον δύο μήνες, τα περίσσεια υγρά αποβάλλονται από τον οργανισμό με την διέγερση του λεμφικού συστήματος.

Μασάζ συνδετικού ιστού – Πρόκειται για τύπο μασάζ που δρα στον συνδετικό ιστό και σε άλλους, βαθύτερους, ιστούς με σκοπό την αύξηση της αγγειοποίησή τους. Για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα, συνήθως απαιτούνται τουλάχιστον 10 συνεδρίες (2 την εβδομάδα).

Αντικυτταριδική λασποθεραπεία – Η συγκεκριμένη θεραπεία αυξάνει την θερμοκρασία του σώματος με τη χρήση ενός μίγματος πηλού και νερού, τα λειτουργικά συστατικά του οποίου διεγείρουν την μικροκυκλοφορία και κατ’ επέκταση παράγουν εφίδρωση. Συνιστάται να γίνεται δυο με τρεις φορές την εβδομάδα.

Θαλασσοθεραπεία – Η θεραπεία αυτή εκμεταλλεύεται τα συστατικά του θαλασσινού νερού και τις θεραπευτικές δράσεις του για να δώσει λύση στην κυτταρίτιδα. Εκτελείται μόνο σε εξειδικευμένα κέντρα θαλασσοθεραπείας και σε ιαματικά λουτρά.

3. Μηχανικές αντικυτταριδικές θεραπείες

Σε αυτή την κατηγορία υπάρχουν θεραπείες που χρησιμοποιούν ειδικά μηχανήματα που σκοπό έχουν την εξάλειψη της κυτταρίτιδας, όπως η/το:

Ραδιοσυχνότητα – Αυτή η θεραπεία μειώνει την κατακράτηση, προωθεί την κυκλοφορία του αίματος και εξαλείφει το λίπος από το υπόδερμα με τη χρήση συσκευής που παράγει θερμότητα μέσω ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων. Η ίδια διαδικασία επίσης ενεργοποιεί την φυσική παραγωγή ινοβλαστών και νέου κολλαγόνου, χαρίζοντας στο δέρμα ελαστικότητα και σφριγηλότητα με περίπου τρεις συνεδρίες την εβδομάδα (αργότερα μειώνονται σε μια τον μήνα, που γίνονται ακόμα πιο αραιές στην πορεία).

Σπηλαίωση (cavitation) – Με χρήση οργάνων που παράγουν υψηλών συχνοτήτων υπερήχων, η μικροκυκλοφορία διεγείρεται και το συσσωρευμένο λίπος διαλύεται, με μία συνεδρία την εβδομάδα για περίπου 8-10 εβδομάδες.

Ηλεκτροδιέγερση – Με τη βοήθεια ηλεκτροδίων που στέλνουν μικρές εκκενώσεις ηλεκτρισμού στους μύες, δίνεται τόνος στους μύες με τον ίδιο τρόπο που θα γινόταν με άθληση. Θα χρειαστούν τουλάχιστον 10 συνεδρίες (2-3 την εβδομάδα) για να έχουμε εμφανή αποτελέσματα και μείωση της κυτταρίτιδας.

Ενδερμολογία – Εδώ μιλάμε για μια θεραπεία που βελτιώνει την κυκλοφορία, προάγει την παραγωγή κολλαγόνου και κινητοποιεί και διεγείρει τους ιστούς σε βάθος με τη βοήθεια κυλίνδρων/ρολών που προσαρμόζονται στο σώμα, ανάλογα με τις ανάγκες του. Ο ασθενής καλείται να φορέσει μια ειδική στολή/κοστούμι έτσι ώστε να μπορούν οι κύλινδροι να στοχεύσουν ακριβώς τα σημεία που έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα. Συνιστάται μια ή και δυο συνεδρίες την εβδομάδα, ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος και τις ανάγκες του ασθενούς.

Τελικές Σκέψεις

Η κυτταρίτιδα μπορεί να αντιμετωπιστεί με θεαματικά αποτελέσματα, ιδιαίτερα αν βρίσκεται στα πρώιμα στάδιά της με τη βοήθεια της τεχνολογίας, των πολλαπλών εξειδικευμένων θεραπειών που είναι πλέον διαθέσιμες και της κοσμητικής ιατρικής. Φυσικά, ένας σωστός τρόπος διατροφής και ένας υγιεινός τρόπος ζωής, γενικότερα, θα βοηθήσει τόσο στην πρόληψη της κυτταρίτιδας, όσο και την μείωση (ή ακόμα και την πλήρη εξάλειψή) της.

Καλό καλοκαίρι με το νέο σου σώμα!

 

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

 

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TIKTOK

TikTok Citymed

 

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ INSTAGRAM

Instagram Athens Citymed

 

 

 

logo citymed