Θεραπεία Ακμής

Η αντιμετώπιση της Ακμής το καλοκαιρι

Η ακμή είναι μια συχνή και χρόνια κατάσταση του δέρματος με πολύπλοκη εικόνα και δημιουργεί έντονo πρόβλημα επιβαρύνοντας και ψυχικά τον πάσχοντα.  Χαρακτηρίζεται από απόφραξη του τριχοσμηγματογόνου θύλακα και φλεγμονή των σμηγματογόνων αδένων. Είναι συνηθισμένη μεταξύ των εφήβων, αλλά συναντάται και σε περιπτώσεις ενηλίκων. Εμφανίζεται κυρίως στο πρόσωπο, την πλάτη και το στέρνο. Η ακμή δημιουργείται όταν το σμήγμα και τα κύτταρα του δέρματος φράζουν τα τριχοθυλάκια, με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται βακτήρια, που προκαλούν διόγκωση των πόρων του δέρματος.

Η ακμή είναι μια συχνή και χρόνια κατάσταση του δέρματος με πολύπλοκη εικόνα και δημιουργεί έντονo πρόβλημα επιβαρύνοντας και ψυχικά τον πάσχοντα.  Χαρακτηρίζεται από απόφραξη του τριχοσμηγματογόνου θύλακα και φλεγμονή των σμηγματογόνων αδένων. Είναι συνηθισμένη μεταξύ των εφήβων, αλλά συναντάται και σε περιπτώσεις ενηλίκων. Εμφανίζεται κυρίως στο πρόσωπο, την πλάτη και το στέρνο. Η ακμή δημιουργείται όταν το σμήγμα και τα κύτταρα του δέρματος φράζουν τα τριχοθυλάκια, με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται βακτήρια, που προκαλούν διόγκωση των πόρων του δέρματος.

Η θεραπεία της ακμής απαιτεί ειδική φροντίδα όλο το χρόνο και βέβαια το καλοκαίρι.

H  αντίληψη  ότι το πρόσωπο με ακμή πρέπει να εκτίθεται στον ήλιο κρύβει πολλές παγίδες.  Πράγματι,  η υπεριώδης ακτινοβολία έχει αντιφλεγμονώδη δράση με αποτέλεσμα τα σπυράκια πολλές φορές να υποχωρούν ενώ  το θαλασσινό νερό ξεραίνει την επιδερμίδα με αποτέλεσμα να μειώνεται η λιπαρότητα και να βελτιώνεται η νόσος.  Η βελτίωση αυτή δεν αφορά όλες τις βλάβες της ακμής ,έτσι τα σπυράκια που έχουν άσπρο κεφαλάκι δηλαδή με πύων παρουσιάζουν την μεγαλύτερη βελτίωση ενώ οι μαύροι πόροι δεν εμφανίζουν διαφορά. 

Το φθινόπωρο όμως η ακμή επανέρχεται  καθώς ο ήλιος κλείνει τους πόρους και δημιουργεί φαγέσωρες. Τα τοπικά εφαρμοζόμενα φάρμακα είναι φωτοευαίσθητα έτσι εύκολα προκαλείται φωτοδερματίτιδα στο πρόσωπο, κυρίως το καλοκαίρι. Η θεραπεία λοιπόν δε πρέπει να σταματήσει τους θερινούς μήνες διότι χάνεται η συνέχεια και τον Οκτώβρη η ακμή θα επανέλθει δριμύτερη.

Τι πρέπει όμως να κάνουν τα άτομα που έχουν ακμή τους καλοκαιρινούς μήνες;

Αντιμετώπιση ακμής με Laser NdYAG

H Αισθητική Δερματολογία έχει εξελιχθεί κατά πολύ και διαθέτει στην φαρέτρα της  μεγάλη ποικιλία αισθητικών μη επεμβατικών θεραπείων όπου βασίζονται στην χρήση ιατρικών μηχανημάτων Laser όπως το Nd:YAG, με θεαματικά αποτελέσματα. Η θεραπεία ανάπλασης βασίζεται στην ικανότητα του Laser να διεισδύει βαθιά στο χόριο και να ενεργοποιεί τους ινοβλάστες για την παραγωγή κολλαγόνου.

Tο laser εκπέμπει μια ακτίνα υψηλής έντασης φωτός, συγκεκριμένου μήκος κύματος που διαπερνά την επιδερμίδα και μεταφέρει συγκεκριμένη ποσότητα ενέργειας που κατευθύνεται στους ινοβλάστες, με αποτέλεσμα την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, το λέιζερ δρά και επιφανειακά καθώς κλείνει τους διεσταλμένους πόρους, αποχρωματίζει τις κηλίδες, τις πανάδες και επαναφέρει έναν ομοιόμορφο χρωματικό τόνο σε όλο το πρόσωπο.

Το Nd yag laser καταπολεμά την ακμή και στις δύο μορφές, τη λοιμώδη ακμή και την ουλωτική ακμή. Στη λοιμώδη ακμή απλά χρησιμοποιείται πιο χαμηλή ισχύς και χρειάζεται από 4-6 συνεδρίες με μεσοδιάστημα 15-30 ημέρες. Ενώ στην ουλώδη ακμή χρησιμοποιείται πιο υψηλή ισχύς και χρειάζεται 4-10 συνεδρίες ανάλογα με το βάθος των ουλών. Είναι απόλυτα ασφαλής μέθοδος.

Η θεραπεία διαρκεί περίπου 15 λέπτα και είναι εντελώς ανώδυνη καθώς γίνεται από ιατρό. Ο ασθενής νιώθει θερμότητα γύρω από την περιοχή που σαρώνεται από το μηχάνημα και ταυτόχρονη σύσφιξη. Δεν υπάρχουν παρενέργειες και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει άμεσα στην καθημερινότητα του. Ιδανικά απαιτούνται 3-6 συνεδρίες σε μεσοδιάστημα ενός μήνα. Τα αποτελέσματα φαίνονται σταδιακά καθώς το laser δρα εκ των έσω.

Αντιμετώπιση ακμής με  Μάσκα Led

Πρόκειται για μια μη επεμβατική θεραπεία χεριών και προσώπου που χρησιμοποιεί  την μη θερμική ενέργεια φωτός LED για να ενεργοποιήσει τις διαδικασίες φυσικών κυττάρων του σώματός σας για να επιταχύνει την αναζωογόνηση και την επιδιόρθωση του δέρματος. H μάσκα Led χρησιμοποιεί επτά χρώματα φωτόςμ ανάμεσά τους το μπλε και το πράσινο που είναι κατάλληλα για την θεραπεία της ακμής.

Μπλε φως: Καταπολεμά τις φλεγμωνές των ακνεικών δερμάτων (προπιονοβακτηρίδιο), προσφέροντας ανακούφιση και υγιή όψη. Παράλληλα δρα και στους σμηγματογόνους αδένες, περιορίζοντας την παραγωγή σμήγματος και συρρικνώνει του διεσταλμένους πόρους. Μειώνει κοκκινίλες, ερεθισμούς και δυσχρωμίες, έτσι το δέρμα γίνεται λαμπερό με πολύ πιο σφριγηλή όψη και απαλή υφή.

Πράσινο φως: Βελτιώνει τη διαδικασία επούλωσης της “φθαρμένης” επιδερμίδας, βοηθά στην εξισορρόπηση της μελανίνης και ρυθμίζει την παραγωγή σμήγατος, με αποτελεσμα ένα δέρμα με απόλυτη ισορροπία λιπαρότητας και ενυδάτωσης απαλλαγμένο από υπερμελαγχρώσεις.

Η εφαρμογή της φωτοθεραπείας δεν έχει αναφερθεί να προκαλεί οποιαδήποτε ανεπιθύμητη παρενέργεια.

Η κάθε συνεδρία μπορεί να διαρκέσει από 15 έως 40 λεπτά ανάλογα με την περίπτωση. Αμέσως μετά μπορείτε να κάνετε ότι θέλετε χωρίς κάποιο περιορισμό.

Βαθύς καθαρισμός προσώπου

Με το βαθύ καθαρισμό το δέρμα απαλλάσεται απο ρύπους, νεκρά κύτταρα και περίσσιο σμήγμα. Η επιδερμίδα είναι καθαρή, απαλή, λαμπερή και άκρως ενυδατωμένη. Η εφαρμογή του καθαρισμού μπορεί να γίνει οποιαδήποτε εποχή του χρόνου και απευθύνεται σε κάθε ηλικία και κάθε τύπο δέρματος. Η θεραπεία ολοκληρώνεται σε ένα ραντεβού, διάρκειας από 90 έως 120 λεπτά και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει άμεσα στην καθημερινότητα του.

Ο καθαρισμός προσώπου ιδανικά θα πρέπει να γίνετε δυο φορές το χρόνο σε κανονικές επιδερμίδες, τουλάχιστον τρείς φορές το χρόνο σε λιπαρές επιδερμίδες και τουλάχιστον μια φορά στις ξηρές επιδερμίδες.

Μετά από ένα καθαρισμό προσώπου πρέπει να αποφύγετε :

το make up για 24 - 48 ώρες

την συστηματική έκθεση στον ήλιο

τη σωματική άσκηση για 24 ώρες περίπου

 

Διαβάστε επίσης :

20 ερωτήσεις και απαντήσεις για την Ακμή


Προγραμματίστε ένα εξατομικευμένο ραντεβού ενημέρωσης με ιατρό χωρίς χρέωση, καλώντας για Αθήνα στο 210 - 7774737 ή για Θεσσαλονίκη στο 2310-265392

 

logo citymed