Αφαίρεση σπίλων: Γιατί πρέπει να την κάνει ένας δερματολόγος

Αφαίρεση σπίλων: Γιατί πρέπει να την κάνει ένας δερματολόγος

Η αφαίρεση ενός σπίλου, είτε αυτή γίνεται για ιατρικούς λόγους είτε για αισθητικούς, είναι απαραίτητο να διενεργείται από ειδικό δερματολόγο, σε άσηπτες συνθήκες και με ιστοπαθολογική συνεκτίμηση.

Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, η αφαίρεση σπίλου μπορεί να πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της ιατρικής επίσκεψης και με τοπική αναισθησία. Ο ασθενής μπορεί στη συνέχεια να επανέλθει στις καθημερινές του δραστηριότητες, με εξαίρεση το κολύμπι στη θάλασσα ή στην πισίνα, την έντονη σωματική άσκηση και την σάουνα ή χαμάμ, για όσο χρονικό διάστημα φέρει τα ράμματα. Φυσικά, ανάλογα με την εκάστοτε περίπτωση και το ατομικό ιστορικό ή την πιθανή λήψη φαρμακευτικής αγωγής, θα δοθούν και εξατομικευμένες οδηγίες.

Η αφαίρεση ενός σπίλου για ιατρικούς λόγους μπορεί να πραγματοποιηθεί καθ’ όλη την διάρκεια του έτους, ενώ για αισθητικούς λόγους προτιμότερο είναι να πραγματοποιείται τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες.

Οι έμπειροι δερματολόγοι των Δερματολογικών κέντρων City Med του Ομίλου Affidea συνιστούν τα ακόλουθα μέτρα πρόληψης και προστασίας από τον καρκίνο του δέρματος:

Κάντε αυτοεξέταση του δέρματός σας.

Η αυτοεξέταση μπορεί να σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε και να εντοπίσετε νωρίς μια ύποπτη βλάβη. Μπορείτε να μάθετε πώς να ελέγχετε το δέρμα σας και τι να αναζητάτε, χρησιμοποιώντας τον κανόνα  ABCDE:

• Ασυμμετρία (Asymmetry)
• Ασαφή όρια (Borders)
• Αλλαγή χρώματος (Colour)
• Διάμετρος μεγαλύτερη από 5 mm (Diameter)
• Αλλαγές στο μέγεθος, στο σχήμα, στο πάχος (Elevation, Evolution)

Προστατέψτε το δέρμα σας από τον ήλιο.

Υποστηρίζεται από πολλούς ότι η έκθεση στον ήλιο αυξάνει τον αριθμό των σπίλων στο δέρμα και προκαλεί καρκίνο του δέρματος. Το solarium και οι τεχνητές πηγές μαυρίσματος αποτελούν επίσης αιτίες εμφάνισης καρκίνου του δέρματος. Για να προστατεύσετε το δέρμα σας, αποφύγετε το μαύρισμα κάθε είδους και εφαρμόστε αντηλιακό κάθε μέρα.

Έχετε 50 ή περισσότερες ελιές στο δέρμα σας;

Τα άτομα με πολλούς σπίλους διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του δέρματος. Εάν ανήκετε σε αυτήν την κατηγορία, θα πρέπει να επισκέπτεστε έναν ειδικό δερματολόγο, για να εξετάζει το δέρμα σας, όσο συχνά χρειάζεται.

Εγγραφείτε σε μια ομάδα υποστήριξης.

Εάν διατρέχετε υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος, η συμμετοχή σας σε μια ομάδα υποστήριξης μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε καλύτερα. Καθώς άνθρωποι που έχουν μεγάλους, εμφανείς και ασυνήθιστους σπίλους συχνά έρχονται αντιμέτωποι με αδιάκριτα βλέμματα ή σχόλια, η αλληλεπίδραση με άτομα που αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις μπορεί να προσφέρει συναισθηματική και ψυχολογική υποστήριξη.

Διαβάστε περισσότερα για την δερματοσκόπηση εδώ.

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

 

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TIKTOK

TikTok Citymed

 

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ INSTAGRAM

Instagram Athens Citymed

 

 

 

logo citymed