Θεραπεία Ονυχομυκητίασης

Ένα συχνό δερματολογικό πρόβλημα, που εμφανίζεται τόσο στον ανδρικό όσο και στο γυναικείο πληθυσμό, είναι η ονυχομυκητίαση.
Ο όρος ονυχομυκητίαση αναφέρεται στην μόλυνση των νυχιών (κυρίως των ποδιών), από κάποιο μύκητα.

Η μόλυνση ξεκινάει συνήθως με αλλαγές στο χρώμα των νυχιών και καθώς εξαπλώνεται δημιουργεί ανωμαλίες τόσο στο πάχος όσο και στην υφή του νυχιού. Στο τελικό στάδιο ο μύκητας καταστρέφει πλήρως το νύχι ή το αποκολλά από το άκρο.

Στην πλειοψηφία ο μύκητας εμφανίζεται σε ένα με δύο νύχια στο κάθε πόδι, όπου και αν αντιμετωπιστεί άμεσα και αποτελεσματικά, δεν υπάρχει κίνδυνος να προσβληθούν τα διπλανά. Η καθολική μόλυνση όλων των νυχιών δύναται να παρατηρηθεί σε περιπτώσεις εξαιρετικής παραμέλησης.

Η διάγνωση της μόλυνσης γίνεται κλινικά και εργαστηριακά με καλλιέργεια του μύκητα, προκειμένου να διαγνωστεί ο τύπος και να αντιμετωπιστεί ανάλογα.

Αντιμετώπιση της ονυχομυκητίασης

Η θεραπεία της ονυχομυκητίασης, εξαρτάται από την βαρύτητα της λοίμωξης και αντιμετωπίζεται, ανάλογα με τον τύπο και τη σοβαρότητα της:

• Τοπική θεραπεία: εφαρμόζεται σε πρώιμο στάδιο που δεν έχει προσβληθεί η μήτρα του νυχιού. Αντιμετωπίζεται με τοπικά αντιμυκητιασικά προϊόντα για 3-6 ή επιπλέον μήνες.

• Συστηματική θεραπεία: εφαρμόζεται σε προχωρημένο στάδιο όπου υπάρχουν σοβαρές αλλοιώσεις. Ο δερματολόγος μετά τη διάγνωση του μύκητα και της προχωρημένης του μορφής, χορηγεί αντιμυκητιασικά από το στόμα για 3-6 ή επιπλέον μήνες.

• Με Laser Nd Yag: στα 1064 nm (S30 PODYLAS) όπου απαιτούνται 3-4 θεραπείες με μεσοδιάστημα 15 ημερών .
Η ονυχομυκητίαση είναι μια επίμονη μόλυνση και τα αποτελέσματα της θεραπείας δεν φαίνονται άμεσα. Η καταπολέμηση του μύκητα είναι πολλές φορές μακροχρόνια, καθώς οι μύκητες είναι ανθεκτικοί. Οι ασθενείς δεν πρέπει να απογοητεύονται και να εγκαταλείπουν πρόωρα τη θεραπεία τους, γιατί υπάρχει αυξημένος κίνδυνος υποτροπής της πάθησης, με ποσοστό έως και 50%.

Κίνδυνοι μετάδοσης ονυχομυκητίασης

Οι μύκητες μεταδίδονται είτε με άμεση, είτε με έμμεση επαφή. Μπορούν να μεταδοθούν από την άμμο, τις πετσέτες, το κολυμβητήριο, την επαφή με μολυσμένο νύχι κα.

Αυτό που βοηθάει την ανάπτυξη των μυκητών, είναι η υγρασία και η ζέστη. Τα κλειστά παπούτσια που δεν αερίζονται επαρκώς, ενοχοποιούνται για την ανάπτυξη μυκητών.
Τα αποδυτήρια-γυμναστήρια-κολυμβητήρια, είναι πολλές φορές ένοχα για την ονυχομυκητίαση. Η ζέστη και η κακή υγιεινή συντελούν στην δημιουργία μυκητών.

Προληπτικά μέτρα για τον περιορισμό των μυκητών

• Καλή υγιεινή των ποδιών με καλό στέγνωμα μετά το μπάνιο, ιδιαίτερα ανάμεσα στα δάκτυλα, με καθημερινή αλλαγή και αποφυγή συνθετικών καλτσών και υποδημάτων.
• Καλή απολύμανση και αποστείρωση όλων των εργαλείων που χρησιμοποιούνται για την περιποίηση των άκρων.
• Απολύμανση των παπουτσιών

Εάν δεν θεραπευτεί η ονυχομυκητίαση μπορεί να έχει επιβλαβείς συνέπειες. Τα μολυσμένα νύχια μπορεί να γίνουν πιο παραμορφωμένα και επώδυνα και να δημιουργήσουν εκτός από αισθητικά προβλήματα και προβλήματα στο βάδισμα.

Γιατί οι ονυχομυκητιάσεις είναι οι συχνότερες μυκητιάσεις;

Τα πόδια αποτελούν το ιδανικότερο περιβάλλον για την ανάπτυξη των μυκήτων, λόγω της υψηλής θερμοκρασίας και υγρασίας.

Ποιους προσβάλλει η ονυχομυκητίαση;

Η ονυχομυκητίαση ή μυκητίαση νυχιών αποτελεί το 50% των παθήσεων των νυχιών και μπορεί να προσβάλλει άνδρες και γυναίκες, ενώ σπανιότερα προσβάλλει παιδιά. Οι άνδρες πάσχουν πιο συχνά από μύκητες των νυχιών σε σύγκριση με τις γυναίκες.

Πιο συχνά προσβάλλονται τα νύχια των ποδιών και σπανιότερα των χεριών. Το 30% των ασθενών που εμφανίζουν ονυχομυκητίαση έχουν και κάποιας μορφής μυκητίαση στο δέρμα τους.

 

Κλείστε σήμερα το ραντεβού σας

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

 

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TIKTOK

TikTok Citymed

 

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ INSTAGRAM

Instagram Athens Citymed

 

 

 

logo citymed