Διακρίνετε εύκολα και προλάβετε τον Καρκίνο του Δέρματος

Athens CityMed english version

Τετάρτη, 29 Αυγούστου 2018 10:42

Διακρίνετε εύκολα και προλάβετε τον Καρκίνο του Δέρματος

Αν και είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματός μας – και ένα από τα πιο σημαντικά για την επιβίωσή μας – σπάνια μεταχειριζόμαστε το δέρμα μας με την αγάπη, αφοσίωση και σεβασμό που θα έπρεπε.

Οι ελιές στο δέρμα, οι φακίδες και τα σημάδια εκ γενετής μπορεί να μην σημαίνουν τίποτα ή μπορεί και να κρύβουν κάτι πολύ σοβαρό όπως το μελάνωμα, που είναι και η πιο επικίνδυνη μορφή καρκίνου του δέρματος.

Σύμφωνα με το αμερικανικό ίδρυμα για τον καρκίνο, Skin Cancer Foundation, ένας άνθρωπος πεθαίνει από μελάνωμα κάθε 57 λεπτά, Εάν πάθατε εγκαύματα από τον ήλιο περισσότερες από πέντε φορές στην ζωή σας, τότε οι πιθανότητες να παρουσιαστεί μελάνωμα αυξάνονται στο διπλάσιο.

Ωστόσο,υπάρχουν τρόποι να διακρίνετε τα σημάδια και τα συμπτώματα του καρκίνου στο δέρμα. Αυτό που χρειάζεται είναι να θυμάστε τα πρώτα γράμματα της αγγλικής αλφαβήτας. Α,Β,C,D, και E. Από αυτά αρχίζουν και οι λέξεις, οι περισσότερες ελληνικές, που θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας. Αρχίζουμε:


‘Α’ για να θυμάστε την λέξη ‘Asymmetry’ (Ασυμμετρία)

kark1

Μια κανονική ελιά στο δέρμα θα πρέπει να είναι πολύ συμμετρική. Δηλαδή, αν κάνατε μια γραμμή στη μέση,η γραμμή θα ήταν περίπου ίδια και στις δυο πλευρές. Το μελάνωμα, το κακό είδος ελιάς που ψάχνουμε, έχει ασύμμετρο σχήμα έτσι, μια ασύμμετρη ελιά θα πρέπει να ελεγχθεί από τον γιατρό.


‘Β’ για την λέξη ‘ Βorder ’ (Περίγραμμα)

kark2

Οι ακίνδυνες ελιές είναι λείες, με ομαλό, καθαρό περίγραμμα και έχουν ένα προφανές σχήμα. Το μελάνωμα έχει οδοντωτό, ανώμαλο και ασαφές περίγραμμα. Δεν έχει ευδιάκριτο, καθαρό σχήμα. Αυτού του είδους η ελιά πρέπει να ελεγχθεί γιατί θα μπορούσε να είναι καρκίνος.


‘C’ για την λέξη ‘ Color ’ (Χρώμα

kark3

Μια ακίνδυνη ελιά έχει μια μόνο απόχρωση του ανοιχτού ή σκούρου καφέ. Το χρώμα της είναι ομοιόμορφο και το ίδιο παντού. Στο μελάνωμα υπάρχει η παρουσία πολλών χρωμάτων και αποχρώσεων. Ανόμοια κατανομή του χρώματος μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου.


‘D’ για την λέξη ‘ Diameter ’(Διάμετρος)

kark4

Η καλοήθης ελιά δεν είναι μεγαλύτερη σε μέγεθος από τη γόμα ενός μολυβιού ή 0,6 εκ σε διάμετρο. Εάν έχετε ένα σημάδι στο δέρμα μεγαλύτερο από αυτό το μέγεθος, θα μπορούσε να σημαίνει μελάνωμα. Ο ειδικός γιατρός πρέπει να το δει.


‘Ε’ για την λέξη ‘Evolving’(Εξέλιξη).

 kark5

Εάν παρατηρήσετε ότι η ελιά ή το σημάδι αλλάζει σχήμα, χρώμα ή μέγεθος θα μπορούσε να είναι μελάνωμα.
Σύμφωνα με το ερευνητικό ίδρυμα μελανώματος, Melanoma Research Foundation, το να γνωρίζετε τι είναι φυσιολογικό για εσάς, θα μπορούσε να σώσει την ζωή σας. Εάν νομίζετε ότι έχετε δει κάποια αλλαγή στο δέρμα σας, πρέπει να ενημερώσετε τον γιατρό σας, χωρίς καθυστέρηση.


Οπότε, τι μπορείτε να κάνετε για να προστατέψετε το δέρμα σας;

Αρχίστε με αντηλιακή κρέμα καθημερινά, όχι μόνο όταν είστε στην παραλία ή στην πισίνα. Σιγουρευτείτε πως η κρέμα σας έχει τουλάχιστον 15 SPF δείκτη προστασίας και σας προστατεύει από τις ακτίνες UVA και UVB, γιατί και οι δυο είναι πολύ βλαβερές για το δέρμα.

Μείνετε μακριά από τεχνητό μαύρισμα (solarium) το οποίο εκθέτει τον χρήστη κατευθείαν σε ακτίνες UVA και UVB. Αυτό το μαύρισμα προκαλεί επίσης πρώιμη γήρανση του δέρματος και μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες των ματιών ή καρκίνο.

Εξετάστε κάθε εκατοστό του σώματός σας και όχι μόνο τα εμφανή μέρη του. Αν και το μελάνωμα εμφανίζεται σε σημεία που τα βλέπει ο ήλιος, μπορεί όμως να εμφανιστεί οπουδήποτε. Ελέγξτε τα πόδια, το δέρμα κάτω από τα δάχτυλα των ποδιών, ακόμη και τα απόκρυφα σημεία σας.

Τέλος,ο καλύτερος τρόπος πρόληψης είναι ο ετήσιος προγραμματισμένος έλεγχος με τον Δερματολόγο σας για να εξετάσει εσάς και τις ελιές ή τα σημάδια που έχετε, ώστε να μπορεί να προλάβει κάθε ύποπτη βλάβη και να την αφαιρέσει άμεσα, σε πρώιμο στάδιο.Μιας και οι περισσότερες αλλαγές στις ελιές μας συμβαίνουν με την έντονη έκθεση στον ήλιο το καλοκαίρι, είναι σημαντικό να προλάβουμε να αφαιρέσουμε τις ύποπτες βλάβες πριν από τις διακοπές μας.

Κλείστε ραντεβού σήμερα στο ιατρείο μας για έλεγχο στις ελιές (σπίλους) ή άλλες δερματικές βλάβες ύποπτες για κακοήθεια. Καλέστε στο 210-777.47.37 για Αθήνα  ή  στο 2310-265392 για Θεσσαλονίκη. Προγραμματίστε την αφαίρεση των αντιαισθητικών ή ύποπτων μορφωμάτων στο ιατρείο, με ανώδυνο τρόπο (τοπική αναισθησία), χωρίς εξωτερικά ράμματα και ανεπαίσθητο σημάδι, σε ιδιαίτερα προσιτό κόστος.


Πηγή: AthensCityMed , Σεραφείμ Κ. Μπουλούμπασης Πλαστικός Χειρουργός AthensCityMed

 

 

 


 

 

 

Το μυστικό νεότητας & ομορφιάς στην κορυφή της Αθήνας και στην καρδιά της Θεσσαλονίκης